Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ικανοποίηση» Αθήνας με την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας

«Απέδωσε η σκληρή, επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου», λένε κυβερνητικές πηγές. Κάλαντα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, «εάν υπάρξει σύγκλιση με τους δανειστές». Σήμερα το Eurogroup, αύριο έρχεται το κουαρτέτο.

«Ικανοποίηση» Αθήνας με την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας

H επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ η κυβέρνηση με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα απέδωσε. Το Μαξίμου εκφράζει «ικανοποίηση» για την απάντηση που έδωσε δημοσίως (με δελτίο Τύπου) η πρεσβεία και, κυρίως, για τα εξής δύο σημεία:

* Γίνεται λόγος για «υποθετική αλληλογραφία» μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της πρεσβείας της στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η Die Welt στήριξε το άρθρο της «η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο καράβι» σε εσωτερικό σημείωμα της πρεσβείας, με ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου.

* Αναφέρεται η στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης «στις δύσκολες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση -κάτι που το Μαξίμου ερμηνεύει ότι αφορά και στο οικονομικό και στο προσφυγικό πεδίο.

Κατόπιν τούτων, κυβερνητικές πηγές αποτιμούν ως «θετική και αποτελεσματική» τη «σκληρή αντίδραση» του πρωθυπουργικού γραφείου χθες το βράδυ, για το δημοσίευμα της Die Welt. Και μάλιστα «με επίσημη ανακοίνωση και όχι με ανεπίσημη διαρροή» (κίνηση για την οποία το Μαξίμου δέχθηκε επικρίσεις από αντιπολιτευτικούς κύκλους) καθώς πίσω από το δημοσίευμα «είδε» παρέμβαση των “σκληρών του Βερολίνου”, δηλαδή του Β. Σόιμπλε.

Κάλαντα με “δεύτερο πακέτο”, εκτός εάν…

Οσον αφορά στο νομοθετικό φίνις των επώδυνων προαπαιτούμενων μέτρων, η κυβέρνηση φαίνεται να οριστικοποιεί το χρονοδιάγραμμα, όπως προκύπτει από τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Με αντίπαλο… το ημερολόγιο, όπως λένε στελέχη της, το δεύτερο πακέτο θα ψηφισθεί από τη Βουλή στο διάστημα 15-18 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και «τράβηγμα» της διαδικασίας μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, που διακόπτει το Κοινοβούλιο τις εργασίες του για τις γιορτές.

Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από την πορεία της διαπραγμάτευσης που ξεκινά αύριο, με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα και τα νέα που πιθανώς προκύψουν από το σημερινό Eurogroup, που πάντως δεν θα ασχοληθεί πολύ με την Ελλάδα. Τα κόκκινα δάνεια και η «τύχη» του ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται ως τα σημεία αιχμής, με την κυβέρνηση να επιμένει στη μη ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας. Προς επίρρωση, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε σήμερα ότι τα δίκτυα θα περάσουν σε εταιρεία της οποίας τον έλεγχο θα έχει το Δημόσιο.

Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση με τους εκπροσώπους των δανειστών, το «πακέτο» θα μείνει στα συρτάρια και θα ξαναβγεί μετά τις γιορτές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v