Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα γκάλοπ ανάβουν νέες φωτιές στη ΝΔ

Η πρωτιά Τζιτζικώστα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και η αμφισβήτηση των τριών συνυποψηφίων του. Και επίσημα με Vodafone θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές. Πόσο υπολογίζεται το κόστος για το κόμμα.

Τα γκάλοπ ανάβουν νέες φωτιές στη ΝΔ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων που πλησιάζουν δεν φαίνεται να καταφέρνει να μονιάσει τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ. Μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι ανεβάζουν και πάλι στροφές, επιχειρώντας να προβάλουν τα θετικά των υποψηφιοτήτων τους αλλά και σε κάθε ευκαιρία να αποδομήσουν τους αντιπάλους τους.

Στο στόχαστρο του γαλάζιου εμφυλίου, ως επί το πλείστον, μπαίνουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εντός του Σαββατοκύριακου να δέχεται εμμέσως τα πυρά των υπολοίπων, μετά τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν στη θέση του οδηγού της κούρσας.

Τελευταία, η έρευνα της εταιρίας METRISI, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και η οποία φέρνει πρώτο τον κ. Τζιτζικώστα. Σε όσους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν προηγείται με 28,4% έναντι 27,2% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώνει το 22,2% και τον Άδωνι Γεωργιάδη το 7,8%.

Παράλληλα, όσον αφορά στην παράσταση νίκης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, το 29,2% όσων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν πιστεύει ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπορεί να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, έναντι 23,3% του κ. Μεϊμαράκη και 21,5% του κ. Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση που φέρνει μπροστά τον κ. Τζιτζικώστα, με συνεργάτες του να εκτιμούν πως «παγιώνεται η “πρωτιά” του στην κούρσα εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αυτός βρίσκεται στην κορυφή των απαντήσεων σε όλες τις ερωτήσεις, έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων».

Αμφισβητούν

Αυτοί, πάντως, από την πλευρά τους αντέδρασαν άμεσα, αμφισβητώντας τα δημοσιοποιημένα στοιχεία. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Θόδωρου Αμπατζόγλου, εκπρόσωπου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις «αναξιόπιστες, αντιεπιστημονικές, κατά παράβαση του κώδικα των δημοσκοπήσεων. Είναι προφανές ότι υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες», σημείωσε.

Για αλλοίωση των αριθμών ουσιαστικά καταγγέλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, που με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Έχουν τεράστια πλάκα, αφού έστειλαν στα ΜΜΕ τα αποτελέσματα της δημοσκόπησής τους, τα άλλαξαν τώρα κατεβάζοντας μεν αλλά λείπει τώρα 25%». Σε άλλη δε ανάρτηση, αναπαρήγαγε (retweet) άποψη ότι η εν λόγω εταιρία «δεν ανήκει στον Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ)!! Φόρεσε τον μανδύα της δημοσκόπησης και στόχευσε τον Άδωνι Γεωργιάδη».

Την αμφισβήτησή τους στα γκάλοπ λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που διεξάγονται οι συγκεκριμένες εκλογές εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν πιστεύω καμία δημοσκόπηση, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το εκλογικό σώμα», τόνισε στο Mega, σημειώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες εταιρίες έχουν αρνηθεί να κάνουν μέτρηση πρόθεσης ψήφου. H τελική μέτρηση θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου», είπε.

Υπογράφεται (;) η σύμβαση

Εν τω μεταξύ σε συμφωνία και στα τυπικά κατέληξαν η Συγγρού και η εταιρία Vodafone, κάτι που -εκτός κάποιου απρόοπτου γεγονότος- θα οδηγήσει σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών. Συμφωνήθηκε το κόμμα να έχει από έναν (και σε κάποιες περιπτώσεις δύο) διαχειριστές των ηλεκτρονικών υπολογιστών (τάμπλετ) σε κάθε εκλογικό τμήμα από τα 1.290 συνολικά, ενώ και η εταιρία θα έχει έναν δικό της εκπρόσωπο σε κάθε νομό της χώρας για τεχνική υποστήριξη. Το τελικό κόστος δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς θα λάβει την τελική του μορφή σήμερα, λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στις 800.000 ευρώ, με τα στελέχη της ΝΔ να ευελπιστούν ότι, έστω την τελευταία στιγμή, θα καταφέρουν να ρίξουν το διόλου ευκαταφρόνητο αυτό νούμερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v