Τράπεζες: Έρχεται αξιολόγηση των διοικήσεων από το ΤΧΣ

Ποια θέματα ρυθμίζουν τα νέα πλαίσια συνεργασίας που υπογράφει το ΤΧΣ με τις τράπεζες. Ποιες προδιαγραφές θέτουν για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων. Εντός του πρώτου εξαμήνου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα πλάνα αναδιάρθρωσης και τα «κόκκινα» δάνεια.

Τράπεζες: Έρχεται αξιολόγηση των διοικήσεων από το ΤΧΣ

Νέα πλαίσια συνεργασίας με το σύνολο των τραπεζών που έλαβαν τώρα ή στο παρελθόν κρατική ενίσχυση υπέγραψε (Alpha, Eurobank) ή υπογράφει εντός των επόμενων ημερών (Πειραιώς, Εθνική) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων την ευθύνη της αξιολόγησης των διοικήσεων.

Τα νέα πλαίσια συνεργασίας θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών ή βρίσκονται σε ισχύ τα πλάνα αναδιάρθρωσης (σ.σ. μέχρι την εξόφληση της κρατικής βοήθειας).

Η πρόσφατη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ (3864/2010) προβλέπει ότι τo Tαμείο συνάπτει συμφωνίες-πλαίσιο με τις τράπεζες όχι μόνο στην περίπτωση που κατέχει μετοχές τους, αλλά και στην περίπτωση που λόγω προηγούμενης λήψης κρατικής ενίσχυσης έχουν εν ισχύ εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης που παρακολουθεί το Ταμείο.

Τα νέα πλαίσια συνεργασίας ρυθμίζουν τα εξής βασικά σημεία:

- θέματα εταιρικής διακυβερνήσεως της Τραπέζης

- την άσκηση των δικαιωμάτων του εκπροσώπου του ΤΧΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε τράπεζας και του δικαιώματος του ΤΧΣ να διορίζει ένα μέλος στις Επιτροπές της τράπεζας (περιλαμβανομένης της Ελεγκτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, της Επιτροπής Αποδοχών και της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβερνήσεως και Σχεδιασμού Διαδοχής, με δικαίωμα, μεταξύ άλλων, συμπερίληψης θεμάτων στην ημερήσια διάταξη και σύγκλησης συνεδριάσεων)

- τα συγκεκριμένα θέματα επί των οποίων απαιτείται η συναίνεση του ΤΧΣ

- την παρακολούθηση από το ΤΧΣ της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης

- την παρακολούθηση από το ΤΧΣ της εφαρμογής του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την τράπεζα και των αποτελεσμάτων στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τον Ν.4340/2015 που τροποποίησε τον Ν. 3864/2010, το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της κάθε τράπεζας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου διεθνούς κύρους, εμπειρίας και εξειδίκευσης, το ΤΧΣ δικαιούται να προβεί στην αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με τα οποία το ΤΧΣ έχει υπογράψει Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Η αξιολόγηση των Δ.Σ. και των μελών που απαρτίζουν επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2016, ώστε να εφαρμοστούν κανόνες και πρακτικές αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης (σ.σ. όπου διαπιστωθούν σχετικές ελλείψεις).

Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών τους, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το ΤΧΣ δύναται να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ως άνω πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με βάση τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών και ταυτόχρονα να μην έχουν δουλέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εγχώριες τράπεζες.

Για τα μη εκτελεστικά μέλη επιβάλλεται εμπειρία 3 ετών ως μέλος Δ.Σ. σε τράπεζα, ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ή σε ξένη τράπεζα. Επιπρόσθετα απαγορεύεται τα μέλη του Δ.Σ. να έχουν διατελέσει τα τελευταία χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις, ή να είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων.

Τέλος, για τα ανεξάρτητα μέλη το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη Δ.Σ. διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v