Δραγασάκης: Οι στόχοι της κυβέρνησης για τις τράπεζες

Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Προέβλεψε ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016. Σημαντική η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Δραγασάκης: Οι στόχοι της κυβέρνησης για τις τράπεζες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι μέρος ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που προέκυψε από τη συμφωνία με τους δανειστές. Ζητούμενο, είπε, είναι να βάλουμε τις βάσεις σε ένα νέο υπόδειγμα κοιωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Το επόμενο εξάμηνο, τόνισε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Με βάση το σχεδιασμό, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και η συζήτηση για το χρέος.

Τους πρώτους μήνες θα αρθούν τα capital controls και αναμένουμε από την ΕΚΤ να προβεί σε εκείνα τα μέτρα που πρέπει να προβεί για να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2016 και όπως είπε, δεν αποκλείεται προς το τέλος του έτους να ξεκινήσει ο δανεισμός από τις αγορές.

Οσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι έχουν ακουστεί ανεύθυνα πράγματα.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική γιατί κανείς δεν περίμενε ότι και οι 4 συστημικές ανάγκες θα μπορούσαν να αντλήσουν τα  αναγκαία κεφάλαια. Επίσης, περιόρισε τις δανειακές ανάγκες στα 6 δισ. από 20-25 που έλεγαν.

Απαντώντας στις «κραυγές» όπως τις χαρακτήρισε, για αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, υπογράμμισε την καθοριστική συμμετοχή του δημοσίου και των ελλήνων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των δυο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν προστάτευσαν επαρκώς τις τράπεζες, δεν εμπεριείχαν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ενώ προστατεύτηκαν σκανδαλωδώς, όπως είπε, οι προηγούμενες διοικήσεις.

Ο φάκελος των τραπεζών δεν έχει ανοίξει, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι στόχοι για τις τράπεζες είναι:

Πρώτος στόχος το πλαίσιο για κόκκινα δάνεια

Δεύτερος η αξιολόγηση των διοικήσεων – θα επανεξετασθεί και το σκέλος των υπέρογκων αμοιβών.

Τρίτος στόχος η προετοιμασία ενός νόμου που θα εγκαινιάζει ένα σύστημα διαύγειας στις τράπεζες – να γνωρίζουμε πού δίνουν δάνεια και διαφήμιση.

Τέταρτος στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας.

Πέμπτος, η κατοχύρωση και η άσκηση των δικαιωμάτων του δημοσίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v