Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισή… επιτυχία με τα κρατικά έσοδα τον Νοέμβρη

Αυξημένα κατά 568 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβρη του 2014, αλλά υστέρηση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Ακριβός μήνας ο Δεκέμβρης για τους φορολογούμενους.

Μισή… επιτυχία με τα κρατικά έσοδα τον Νοέμβρη

Τον Οκτώβριο, όταν έπεσε η πρώτη κεραμίδα του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών πέτυχε το δύο στα δύο. Τα φορολογικά έσοδα ήταν περισσότερα, και σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Τον Νοέμβριο η απόδοση έπεσε στο μισό. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 568 εκατ. ευρώ, αλλά σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού υπάρχει υστέρηση 5% σε επίπεδο μήνα και 10,28% σε επίπεδο εντεκαμήνου. Και δυστυχώς για τις τσέπες μας, για να μη διευρυνθεί περαιτέρω η απόκλιση τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών (άρα να πληρώσουμε οι φορολογούμενοι) 5,264 δισ. ευρώ. Ακριβός μήνας...

Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των εσόδων τον Νοέμβριο δείχνουν:

1. «Πέταξαν» τα έσοδα των Δ.Ο.Υ. Με 29,25% αύξηση των εισπράξεων σε σχέση με πέρυσι, οι εισπράξεις από τις εφορίες φαίνεται να πήγαν καλά. Συνολικά 3.363 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν τον Νοέμβριο, από 2,602 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Φέτος όμως έπεσε και δόση φόρου εισοδήματος (η τελευταία για όσους πλήρωσαν σε τρεις δόσεις), και αυξημένες προκαταβολές (για επιχειρήσεις και αγρότες), και ΕΝΦΙΑ (η δεύτερη δόση).

2. «Βούλιαξαν» τα τελωνεία. Αντίθετα, στα έσοδα των τελωνείων καταγράφεται καθίζηση, με χαμηλότερες εισπράξεις 19,84% σε σχέση με πέρυσι (από 1,199 δισ. ευρώ σε 961 εκατ. ευρώ).

3. «Γκάζι» στις επιστροφές αλλά είμαστε πίσω. Στις επιστροφές φόρου το υπουργείο Οικονομικών πάτησε γκάζι τον Νοέμβριο (306 εκατ. ευρώ από 230 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα), αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι περιμένουν ακόμα στο… ακουστικό τους για την περυσινή επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι κοντά στα 5 δισ. ευρώ πίσω. Στο εντεκάμηνο έχουν εισπραχθεί 40,919 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν 45,605 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v