Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Οικονομία και μεταναστευτικό «ενώνουν» τους υποψήφιους αρχηγούς

Μετωπική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Η διαφορετική τακτική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σήμερα «κλείνει» τυπικά η εταιρία.

ΝΔ: Οικονομία και μεταναστευτικό «ενώνουν» τους υποψήφιους αρχηγούς

Στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής τους ενόψει της 20ής Δεκεμβρίου προχωρούν οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, μετά την προχθεσινή σχετική απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος.

Καταρχήν επιλογή τους, όπως φάνηκε από τις τελευταίες κινήσεις τους, είναι να σταματήσουν -έστω προς το παρόν- να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και να... συμμαχήσουν κατά του κοινού «εχθρού», του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Χρησιμοποιώντας άκρως καταγγελτικό λόγο και με αιχμή του δόρατος την οικονομία και το μεταναστευτικό, οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, δημόσιων δηλώσεων και συνεντεύξεών τους στα ΜΜΕ.

Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνεχίζει την τακτική που εφαρμόζει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, με τις ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις του και με ομιλίες σε κομματικά ακροατήρια.

Στοίχημα των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ είναι να καταφέρουν να συσπειρώσουν και να προσελκύσουν στις κάλπες τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες, οι οποίοι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορούν να κρύψουν την πικρία τους. Και σίγουρα, γνωρίζουν καλά όλοι τους πως ένα νέο σίριαλ του «εμφυλίου» σίγουρα μόνο καλό δεν θα έκανε στο πολύπαθο γαλάζιο στρατόπεδο αλλά και προσωπικά στους ίδιους.

«Συνωμοσία μετριότητας»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, δεν γίνεται η ΝΔ να συμπράξει μ' αυτούς τους ανθρώπους (ΣΥΡΙΖΑ)», είναι η εκτίμηση του Απόστολου Τζιτζικώστα, «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν θα συναινέσουμε» η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης θέτει ως προτεραιότητά το «να φύγει ο Τσίπρας». Και αυτά ενώ και επισήμως η γραμμή της ΝΔ είναι «πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για την οικονομία».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νυν και οι πρώην αρχηγοί (Πλακιωτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς) μαζί με άλλους γαλάζιους κοινοβουλευτικούς κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ταυτόχρονα, με δήλωσή του, ο Γιάννης Πλακιωτάκης διεμήνυε πως «τον λογαριασμό από το εμπόριο των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, αυτή τη φορά θα τον πληρώσει μόνος του».

Εξίσου έντονα είναι τα πυρά και για το μεταναστευτικό πρόβλημα, με τον κ. Τζιτζικώστα να καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τους επικίνδυνους χειρισμούς», τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και άλλους βουλευτές, να καταθέτουν ερώτηση για τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Άδωνι Γεωργιάδη να υπογραμμίζει ότι «εάν είναι να τα ψηφίζω και να βγω από την Ευρώπη, να τα βράσω».

Εσωκομματικό θέμα

Στα διαδικαστικά ζητήματα, σήμερα θα συνεδριάσει τελικά η ΚΕΦΕ για την οριστικοποίηση της Vodafone ως της εταιρίας που θα αναλάβει τις εκλογές, το ποσό που αυτή θα λάβει, καθώς και τη συμπλήρωση της εκλογικής εγκυκλίου.

Σύμφωνα με ορισμένους, υπάρχει ένα εσωκομματικό θέμα όσον αφορά στο ποιος από το κόμμα θα υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρία.

Και αυτό γιατί η μεν ΚΕΦΕ παραπέμπει στις κομματικές υπηρεσίες (κυρίως τη μηχανογράφηση), ενώ αυτές αντιστρέφουν τις ευθύνες αποδίδοντάς τες στην Εφορευτική Επιτροπή.

Προφανώς, το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί και κανείς δεν θα ήθελε να φαίνεται μπροστά σε ένα τυχόν νέο αντίστοιχο πρόβλημα.

Όπως όλα δείχνουν, το σύστημα που θα εφαρμοστεί θα είναι -όπως και το 2009- on line με υπολογιστές και όχι με τη χρήση call center, όπως εκτενώς συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Τα εκλογικά κέντρα παραμένουν 833 στην Ελλάδα, 44 στο εξωτερικό, ενώ 1.290 θα είναι συνολικά οι κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v