Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό αίτημα Σκουρλέτη στους Ρώσους για το φυσικό αέριο

Δυο θέματα τέθηκαν από τον υπουργό ενέργειας στη Μόσχα: α) οι ποσότητες που έχει παραλάβει η ΔΕΠΑ, εννοώντας τη διαφορά που υπάρχει με Gazprom και τη ρήτρα take or pay και β), η βελτίωση των όρων της σύμβασης.

Διπλό αίτημα Σκουρλέτη στους Ρώσους για το φυσικό αέριο

Τη βελτίωση των όρων προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, συζήτησε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με το Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak στη συνάντηση που είχαν εχθές στη Μόσχα, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Τass.

Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο των συζητήσεων, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για δύο κυρίως θέματα. Πρώτον αυτό που αφορά τις ποσότητες που έχει παραλάβει η ελληνική πλευρά (ΔΕΠΑ), εννοώντας σαφώς τη διαφορά που υπάρχει με τη Gazprom για τις απαιτήσεις της από την εφαρμογή της ρήτρας take or pay. Δεύτερον, τη βελτίωση των όρων της σύμβασης προμήθειας. «Έχουμε μια συγκεκριμένη σύμβαση μέχρι το 2026» είπε ο υπουργός «και αυτό που συζητάμε είναι η βελτίωση των όρων προμήθειας και των τιμών».

Για τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις των Ρώσων από τη ρήτρα take or pay, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων που παρέλαβε η ΔΕΠΑ το 2014, ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη Gazprom δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα, οπότε παραμένει η εκκρεμότητα. Όσο για την αλλαγή των όρων της σύμβασης η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2014, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Τέλος σε δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream η προώθηση του οποίου πάγωσε μετά την τουρκο-ρωσική κρίση. Η στρατηγική σημασία του έργου παραμένει επίκαιρη είπε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας τα εμπόδια που έχουν προκαλέσει στην προώθησή του λόγω της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών. Πάντως σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, οι δύο πλευρές (Ελλάδα-Ρωσία), έχουν κοινή προσέγγιση στο θέμα του αγωγού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v