Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα χρόνια φαγούρα για το πρόστιμο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Το πρόστιμο που επεβλήθη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι το τέταρτο υψηλότερο που έχει επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή διαχρονικά και το υψηλότερο σε μία μόνο εταιρεία. Μεγαλύτερα είναι αυτά που έχουν επιβληθεί στο γάλα, στην BP-Shell και στα πουλερικά.

Δέκα χρόνια φαγούρα για το πρόστιμο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Δέκα χρόνια και μία ημέρα χρειάστηκαν για να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά της μπίρας (σ.σ. το ερευνώμενο διάστημα ήταν από το 1998 έως το 2013), βάσει της οποίας επιβάλλεται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο 31,4 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι το τέταρτο υψηλότερο που έχει επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή διαχρονικά -μεγαλύτερα είναι αυτά που έχουν επιβληθεί στο γάλα, στην BP-Shell και στα πουλερικά- και το υψηλότερο που έχει επιβάλει σε μία μόνο εταιρεία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.

Η απόφαση πάντως της Επιτροπής Ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται άδικη και αβάσιμη από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματά της και να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Στην ίδια ανακοίνωση η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αφήνει αιχμές κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λέγοντας πως «ερμηνεύει λανθασμένα τους κανόνες του ανταγωνισμού», ενώ σημειώνει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Επίσης αναφέρει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στις θεμελιώδεις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στην αγορά μπίρας όλα αυτά τα χρόνια, όπως την αύξηση των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα μπίρας από 5 το 2000, σε πάνω από 25 το 2014, αλλά και το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιορίστηκε από 73% το 2000, σε περίπου 50% σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v