Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάτη «μαμούθ» αποκαλύφθηκε στο ΓΛΚ

Διώξεις κατά πρώην διευθύντριας του ΓΛΚ και ενός συνεργού της για παράνομη χορήγηση εγγυήσεων δημοσίου ύψους 94 εκατ. ευρώ σε 57 επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας. Η υπόθεση.

Απάτη «μαμούθ» αποκαλύφθηκε στο ΓΛΚ

Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος πρώην διευθύντριας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και ενός υπαλλήλου-συνεργού της για παράνομη χορήγηση εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, σε 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος των επιχειρηματιών οι οποίοι βαρύνονται ως ηθικοί αυτουργοί σε κακουργηματική απιστία.

Η εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης, που πλέον παραπέμπεται σε ανάκριση, δόθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι παράνομες δραστηριότητες της πρώην διευθύντριας του ΓΛΚ ξεκίνησαν το 2006, όταν ειδικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορες τράπεζες.

Η σχετική αίτηση έπρεπε να υποβληθεί και να εξεταστεί από ενδεκαμελές Συμβούλιο, όμως η πρώην διευθύντρια, έκανε δεκτές τις αιτήσεις μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να τις θέσει καν στον έλεγχο του ενδεκαμελούς Συμβουλίου.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν οι ανάλογες αιτήσεις.

Χορήγησε έτσι παράνομα εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη πληρώσει για εγγυήσεις που κατέπεσαν 1.201.429 ευρώ, ενώ άλλες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν λήξει και θα "τρέξουν" ως τα τέλη του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v