Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δανεικά και η πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ τον Δεκέμβρη

Μέσω της γνωστής διαδικασίας, το ΙΚΑ ετοιμάζεται να πληρώσει τις συντάξεις Δεκεμβρίου, παρά τη σημαντική αύξηση των εισόδων του τους «δύσκολους» μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Με δανεικά και η πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ τον Δεκέμβρη

Ένα ακόμη δάνειο, πιθανότατα το προτελευταίο της χρονιάς, ύψους 210 εκατ. ευρώ αποφάσισε να λάβει το ΙΚΑ για να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου, που θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, το δάνειο θα προέλθει από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ ΔΕΗ) 100 εκατ. ευρώ, από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) 70 εκατ. ευρώ και από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) 40 εκατ. ευρώ.

Βάσει της απόφασης, το δάνειο θα έχει διάρκεια λίγων ημερών και θα χορηγηθεί από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Η διοίκηση του Ιδρύματος αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός των παραπάνω ημερομηνιών, να αποπληρώσει το δάνειο έντοκα, σύμφωνα με εκείνο το επιτόκιο που έχει διαμορφωθεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη παρά τη σημαντική βελτίωση των εσόδων του Ταμείου κατά τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τον περασμένο Σεπτέμβριο τα έσοδα του ΙΚΑ έφθασαν τα 902 εκατ. ευρώ και κινήθηκαν ανοδικά κατά 6,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα, ένα χρόνο πριν. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο, καθώς ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014.

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εισφορών, αλλά και στην αύξηση της δηλωμένης απασχόλησης από χρόνο σε χρόνο, κατά 3,5% με 4%, όπως αυτή καταγράφεται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Όπως περιγράφεται και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, το ΙΚΑ έχει καταναλώσει το 92,3% της ετήσιας χρηματοδότησης, δηλαδή έχουν εισπραχθεί 2,313 δισ. ευρώ, από τα 2,505 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v