Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βράζει» το καζάνι της ΝΔ

Οι δύο παραιτήσεις και οι τρεις απουσίες από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Πώς τοποθετήθηκαν τα στελέχη. Ποιοι τα «έβαλαν» με Καραμανλή και Σαμαρά. Η κόντρα για τις εσωκομματικές εκλογές του... 2009.

«Βράζει» το καζάνι της ΝΔ

Η χθεσινή πολύωρη προσπάθεια στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ να αλλάξει το βαρύ κλίμα εντός του κόμματος, εκ των πραγμάτων, ήταν πολύ δύσκολο να πετύχει. Από μόνο του, άλλωστε, το γεγονός ότι οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επέλεξαν να απουσιάζουν, φανέρωνε εξ αρχής το ημιτελές αποτέλεσμα, όποιο κι αν ήταν αυτό. Και μπορεί οι τόνοι να ήταν χαμηλοί, τα ενωτικά καλέσματα πολλά και οι αλληλοκατηγορίες περιορισμένες, όμως όλοι γνωρίζουν ότι, μετά το φιάσκο της Κυριακής, η ατμόσφαιρα πολύ εύκολα μπορεί να ηλεκτριστεί και πάλι.

Ενδεικτικό του προβληματισμού και του εκνευρισμού των βουλευτών είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά χθες υπήρξαν αιχμές και κατά των δύο πρώην προέδρων του κόμματος, επειδή απουσίαζαν. «Θα έπρεπε να είναι εδώ. Αν όχι τώρα, πότε;», διερωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Διαφημιστικά σποτάκια

Λίγες ώρες μετά τις παραιτήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την ηγεσία της ΝΔ και του Ανδρέα Παπαμιμίκου από την προεδρία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), οι γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί, στην πρώτη συνεδρίασή τους υπό τον νέο μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, συμφώνησαν ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το γρηγορότερο δυνατό, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Υπήρξαν πάντως και αντίθετες απόψεις, που ζητούσαν πρώτα συνέδριο και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, όπως του Νίκου Δένδια, της Όλγας Κεφαλογιάννη, του Μάξιμου Χαρακόπουλου, του Νικήτα Κακλαμάνη και του Θόδωρου Καράογλου, χωρίς πάντως να εισακουστούν από την πλειοψηφία.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δέχθηκε τις... διαμαρτυρίες του Γιώργου Βλάχου (θερμού υποστηρικτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη) για τα διαφημιστικά σποτάκια στα οποία, σύμφωνα με κάποιους, σατιρίζεται ο απερχόμενος πρόεδρος.

Σημεία και τέρατα

Από τα αξιοσημείωτα και η «μονομαχία» που είχαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τις εκλογές του... 2009. «Και τότε που έκανε τις εκλογές σοβαρή εταιρία, πάλι είχε πέσει το σύστημα. Είχαν γίνει σημεία και τέρατα», τόνισε η πρώην υπουργός, η οποία λίγο νωρίτερα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ την περασμένη Κυριακή. «Ακούστηκε το παράλογο, έξι χρόνια μετά, κάποιοι να αμφισβητούν το τότε αποτέλεσμα, σε μια διαδικασία που εγγυήθηκαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Δημήτρης Σιούφας», ήταν το σχόλιο του κ. Σταμάτη λίγα λεπτά αργότερα.

Ο Μάκης Βορίδης δεν πήρε τον λόγο (σπάνιο για τον ίδιο), ενώ από τα αξιοσημείωτα είναι και η αμφισβήτηση από τον Χαράλαμπο Αθανασίου της νομιμότητας της τοποθέτησης του Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος πάντως έτυχε της αποδοχής όλων των υπόλοιπων βουλευτών, οπότε το θέμα έκλεισε εν τη γενέσει του.

Πρόταση μομφής

Ανοιχτή παραμένει ενδεχόμενη συνάντηση των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών, όπως ζήτησαν οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα αποδεχθεί. Μέχρι αύριο εξάλλου πιθανόν να υπάρχει κάποιο νέο όσον αφορά στη νέα εταιρία που θα αναλάβει τη διαδικασία, καθώς και την ημερομηνία, με την 13η Δεκεμβρίου να φαντάζει ως η πιο πιθανή, εφόσον τεχνικά δεν υπάρχει πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, πρόταση μομφής κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου φέρεται να ζήτησε ο διευθυντής του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης, μόλις έγινε γνωστό ότι ο Γραμματέας της ΝΔ κωλύεται και δεν επιθυμεί να είναι πλέον πρόεδρος της ΚΕΦΕ. Εν προκειμένω, ζήτησε να συλλεγούν υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ για να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του κ. Παπαμιμίκου, με άγνωστη πάντως την τύχη της πρότασης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μουρμούρες στην αξιωματική αντιπολίτευση θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να σταματήσουν και ενώ η διάσπαση απειλεί περισσότερο έντονα από ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v