Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες φωτιές ανάβει στη ΝΔ το φιάσκο των εκλογών

Την παραίτηση Μεϊμαράκη ζητούν Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης. Δεν παραιτούμαι, διαμηνύει ο προσωρινός πρόεδρος και προκρίνει εκλογές το αργότερο σε 3 εβδομάδες. «Ναι» υπό όρους από τη Μ. Γιαννάκου στην πρόταση να αναλάβει μεταβατική Πρόεδρος. Να διαφυλάξουμε την εικόνα της ΝΔ, τονίζει ο Α. Γεωργιάδης. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Νέες φωτιές ανάβει στη ΝΔ το φιάσκο των εκλογών

Τελειωμό δεν έχουν οι γκρίνιες στη ΝΔ, καθώς μετά το κλίμα εσωστρέφειας κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, το σημερινό φιάσκο με την αναβολή της διαδικασίας λόγω τεχνικών λόγων ανάβει και πάλι τα αίματα και δημιουργεί νέο πεδίο έντασης.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) αποφάσισε να αναβληθούν οι σημερινές εκλογές, κάτι που είχε ζητήσει νωρίτερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είχε προειδοποιήσει μάλιστα ότι, αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Ο ίδιος μέσω κύκλων του διαμηνύει πως δεν παραιτείται. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Προέδρου της ΝΔ η πλευρά Μειμαράκη προκρίνει τη διεξαγωγή εκλογών το αργότερο σε 3 εβδομάδες αλλά με άλλη εταιρία.

Οι ίδιες πηγές, με αφορμή την πρόταση των κ.κ. Τζιτζικώστα και Μητσοτάκη για παραίτησή του, αφήνουν αιχμές για ελλιπή γνώση του καταστατικού του κόμματος. Ο κ. Μειμαράκης αναμένεται απόψε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.

Τη δυσφορία τους πάντως για το φιάσκο εκφράζουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι ζητούν οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επισήμως η Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, ρίχνει τις ευθύνες στην εταιρία που ανέλαβε τη διαδικασία των εκλογών.

«Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.  Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Συγγρού, τη στιγμή που στο «μάτι του κυκλώνα» έχει μπει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ, την ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας από τη Μαριέττα Γιαννάκου και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ενώ τον Γραμματέα της ΝΔ φωτογράφισε" σαν υπεύθυνο για το σημερινό φιάσκο και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της η κα. Μαριέττα Γιαννάκου με δήλωση στο Euro2day.gr αναφέρει ότι δέχεται να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος της ΝΔ υπό τον όρο ότι αυτό θα γίνει δεκτό από τους 4 υποψηφίους αλλά και τα όργανα του κόμματος.

«Θα παρθούν αποφάσεις»

«Συγνώμη στον κόσμο της ΝΔ», ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Θόδωρος Αμπατζόγλου και εξήγησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν στην εκλογική διαδικασία». Επέρριψε μάλιστα ευθύνες σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και τους κάλεσε να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Όπως είπε, «το κόμμα συντεταγμένα να πάει στην επόμενη ημέρα, τα όργανα θα συνεδριάσουν και θα παρθούν αποφάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του κόμματος. «Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους», δήλωσε, ζητώντας:
- 'Αμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
- 'Αμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη
- Αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου
- Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό
- Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

«Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας  υπογραμμίζει ότι «αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα, απαξιώνουν την παράταξή μας, προσβάλουν τους αγωνιστές μας και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάλεψα όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα για να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτή τη διαδικασία, που κάποιοι από την αρχή όχι μόνο δήλωναν ότι δεν πιστεύουν αλλά ήθελαν και να απαξιώσουν.

Τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή κάποιοι πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης που είχε αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να παραιτηθεί και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος για να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία εκλογής αρχηγού που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης ζητώ την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ, καθώς και όλων των μελών της.

Ζητώ τέλος, συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, εντός της ημέρας, για να δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να στείλουμε μήνυμα ενότητας της παράταξης».

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Όσοι νομίζουν θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ πλανώνται πλάνη οικτρά. Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους, πρέπει να διαφυλάξουμε την εικόνα της παράταξης και να ξεπεράσουμε αυτή την εικόνα που δεν τιμάει τη ΝΔ. Οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σήμερα. Τις εκλογές αυτές είχε αναλάβει να τις διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα.

Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμα. Από χθες είχε εκφράσει τις αγωνίες μου για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος». Σε νεώτερη δε ανακοίνωσή του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Δεν θα διαλύσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία. Καλώ και τους τέσσερις συνυποψηφίους να βρεθούμε άμεσα και να βρούμε λύση στο πρόβλημα».

Η διαμορφωθείσα κατάσταση φαινόταν από τις προηγούμενες μέρες, όταν μέλη της ΚΕΦΕ διαπίστωναν σοβαρά ζητήματα δυσλειτουργίας.

Ήδη από χθες εμφανείς ήταν ο προβληματισμός στελεχών για το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η διαδικασία, με κύριο τεχνικό πρόβλημα αυτό της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές.

Οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ

Συγνώμη από τους ψηφοφόρους της ΝΔ ζήτησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι. «Μετά την αποχώρηση μου από την χθεσινή και σημερινή ΚΕΦΕ λόγω του διαφαινόμενου και εν τέλει φιάσκου της διαδικασίας επισημαίνω το εξής: πρέπει άμεσα να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι και να ξεκινήσει από αύριο το πρωί η ανασυγκρότηση της μεγάλης παράταξης γιατί αυτο έχει ανάγκη η πατρίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του στο Facebook.

Την παραίτηση όλων των μελών της ΚΕΦΕ ζήτησε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας διαλύσει το κόμμα. Πρέπει να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ», τόνισε.

Την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου ζήτησε και ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή. Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της βουλής είπε ότι αυτός ο "τύπος" που λέγεται Ανδρέας Παπαμιμίκος έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί γιατί ήδη είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε επίσης να συγκληθεί άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Κουμουτσάκος που με ανάρτησή του στο Twitter ζητά "παραιτήσεις τώρα". Επιπλέον καλεί τους υπευθύνους να προστατεύσουν την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως «Νιώθω ντροπή και οργή για το σημερινό φιάσκο.Οφείλουμε μια συγγνώμη στα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας για την αδυναμία διεξαγωγής της σημερινής διαδικασίας. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και σύσσωμη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί.

Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ιστορία και τους Ανθρώπους της Παράταξης μας. Απαιτείται άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να διαφυλάξουμε την ενότητα και το κύρος της Νέας Δημοκρατίας».

"Να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Φτάνει ο κατήφορος" γράφει ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος ζητά την έκτακτη σύγκληση του συνεδρίου και υποβολή νέων υποψηφιοτήτων.

O Λ. Αυγενάκης μαζί με άλλους 16 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή του προς τους υπιοψηφίους και τον γραμματέα του κόμματος ζητά την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Να διαφυλαχθεί η ενότητα ζητούν 100 στελέχη της ΝΔ

«Μετά τα σημερινά γεγονότα, σχετικά με τη διεξαγωγή εκλογών επιβάλλεται οι υποψήφιοι αρχηγοί της παράταξης να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις, οι οποίες πληγώνουν την εκλογική βάση και θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση 100 στελέχη της ΝΔ.

Όπως τονίζουν πρέπει «να συνεχιστεί η διαδικασία, με τους ίδιους υποψήφιους αρχηγούς και με τη διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Επειδή είναι αδιανόητο να κληθούν οι οπαδοί και φίλοι της παράταξης να προσέλθουν για τρίτη Κυριακή, αν κάποιος από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 51%, να εκλεγεί Αρχηγός, εκείνος που θα έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης την επόμενη Κυριακή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v