S&P: Οι τράπεζες θα χρειαστούν 2-4 δισ. πάνω από το βασικό σενάριο

Διατηρεί τις αξιολογήσεις D για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες ο οίκος. Δεν επαρκεί το «μαξιλάρι» κεφαλαίων από τις ΑΜΚ. Θα χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις 2-4 δισ. ευρώ πλέον του βασικού σεναρίου της ΕΚΤ για να καλυφθούν επαρκώς από μελλοντικές ζημιές, τονίζει.

S&P: Οι τράπεζες θα χρειαστούν 2-4 δισ. πάνω από το βασικό σενάριο

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν αναμένεται να παράσχει επαρκές «μαξιλάρι» έναντι πιθανής πρόσθετης επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους, σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's διατηρώντας τη σύσταση D για το σύνολο του κλάδου. 

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι τα κεφάλαια που άντλησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αρκούν για να απορροφήσουν τις ζημιές που αναμένεται να εμφανίσουν τους επόμενους 12-18 μήνες. 

Οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν ένα κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 14,4 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ. Με βάση το βασικό σενάριο, το κεφαλαιακό έλλειμμα διαμορφώνεται στα 4,4 δισ. ευρώ. 

Η S&P εκτιμά ότι οι τέσσερις τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις 2-4 δισ. πλέον του βασικού σεναρίου της ΕΚΤ για να καλύψουν επαρκώς τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού. 

Ως εκ τούτου, ο οίκος δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης D για τις τράπεζες ενόσω παραμένουν σε ισχύ τα capital controls.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v