Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από Φλεβάρη θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2015

Προετοιμάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για να μην πέσουν όλοι οι φόροι του 2016 μαζεμένοι. Στόχος η βελτίωση της εισπραξιμότητας. Ομάδα εργασίας συγκροτεί η ΓΓΔΕ.

Από Φλεβάρη θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2015

Αν βγει το σχέδιο του Τρύφωνα Αλεξιάδη, από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2016, θα ανοίξουν οι πύλες του Taxis για να υποβάλλουμε τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί ποτέ, παρ' ότι προβλεπόταν σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αποφάσεις του τότε ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη, με την οποία τέλος του 2013 μας έλεγε πότε θα υποβάλλουμε κάθε μορφής δήλωση το 2014 και πότε θα πληρωθούν οι φόροι.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα θέλει ο Αλεξιάδης, να το εφαρμόσει και η εξήγηση είναι απλή. Όταν οι φόροι πέφτουν μαζεμένοι- όπως φέτος που από τον Αύγουστο και μετά, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει κάτι πρέπει να πληρώνουμε- οι πιθανότητες είσπραξής τους κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις πιθανότητες αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και από το επόμενο έτος όταν θα αρχίσουν να σφίγγουν για τα καλά τα λουριά των ρυθμίσεων, μετά τις πρόσφατες φορολογικές αλλαγές, αν δεν γίνει μια κατανομή των διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων στη διάρκεια του έτους , οι προβλέψεις εισπράξεων θα είναι δυσοίωνες.

Γι' αυτό και πρέπει να αρχίσουμε νωρίς να υποβάλλουμε τις δηλώσεις μας , να βγουν οι δόσεις πληρωμής νωρίς και να ελπίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι από νωρίς θα αρχίσει να εισπράττει τους φόρους του επομένου έτους.

Σε αυτή τη διάσταση, η απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Μπάκα, έρχεται να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Ο αναπληρωτής ΓΓΔΕ, με απόφασή του συγκρότησε μια ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των προδιαγραφών, την ανάλυση απαιτήσεων, τη μέριμνα για την έκδοση σχετικών εγκυκλίων ή αποφάσεων όπου απαιτείται, τον σχεδιασμό και ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών Taxis και TAXISnet σε θέματα παραλαβής δήλωσης, συλλογής πληροφοριακών στοιχείων, όπως εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων, προσυμπλήρωσης, διασταυρώσεων, ελέγχου, εκκαθάρισης, βεβαίωσης και είσπραξης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015.

Η ομάδα θα τρέξει την προετοιμασία, αλλά θα παρακολουθήσει και την πορεία εφαρμογής των δηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v