Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός: Νέα πρόβλεψη για ύφεση κάτω από 1%

Αναπροσαρμόζεται εκ νέου προς τα κάτω η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος και το 2016. Δεν αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016. Συνεδριάζει το EWG για να εγκρίνει την εκταμίευση των 2+10 δισ.

Προϋπολογισμός: Νέα πρόβλεψη για ύφεση κάτω από 1%

Τα εφιαλτικά σενάρια για ύφεση ακόμα και 4% μπαίνουν στο συρτάρι.

Ο προϋπολογισμός του 2016, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ύφεση χαμηλότερη του 1% τόσο φέτος, όσο και το 2016, διατηρώντας όμως αμετάβλητο τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

«Οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι σαφώς αμετάβλητοι», ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας με νόημα ότι «έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι προβλέψεις για την ύφεση τόσο του 2015, όσο και του 2016, γεγονός το οποίο διευκολύνει την επίτευξη των στόχων».

Παρότι οι νέες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης κρατιούνται επτασφράγιστο μυστικό από το οικονομικό επιτελείο, η χθεσινή εκτίμηση του ΚΕΠΕ για ύφεση μόλις 0,3% φέτος ίσως δεν απέχει πολύ από τις νεότερες προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού, προ ολίγων εβδομάδων, κατέβαζε την εκτίμηση για ύφεση 2,3% φέτος σε 1,3%. Το ίδιο ποσοστό ύφεσης προβλεπόταν και για το 2016.

Στο μεταξύ, όμως, προέκυψαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο και στο υπουργείο Οικονομικών αναθάρρησαν.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν 0,4%, με αποτέλεσμα στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 η οικονομία να έχει καταγράψει μεγέθυνση 0,36%. Με αυτά τα δεδομένα, για να επιβεβαιωθεί ύφεση 1,3% στο σύνολο του 2015 θα πρέπει στο τέταρτο τρίμηνο η συρρίκνωση του ΑΕΠ να εκτοξευτεί στο 6,7%. Κάτι τέτοιο θεωρείται τουλάχιστον απίθανο στο υπουργείο Οικονομικών.

Αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο θα υπάρξουν και επιμέρους στα έσοδα και στις δαπάνες, ενώ θα ενσωματώνονται προβλέψεις για την απόδοση μέτρων τα οποία μένει να αποσαφηνιστούν στο προσεχές διάστημα, ιδίως αυτά που αφορούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Δεδομένου ότι για αυτά τα μέτρα, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούν να περιληφθούν με ακρίβεια οι παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν. Θα πρέπει, όμως, να περιγράφονται οι στόχοι, όπως έγινε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η εξειδίκευση των εν λόγω μέτρων θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της επόμενης τριετίας, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα καθυστερήσει, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως από το EuroWorking Group για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v