Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πεδίο μάχης» μεταξύ των αεροδρομίων η Ευρώπη

Ξεκίνησε το 3ο Συμπόσιο Αεροδρομίων (ACES) που οργανώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Ζημιογόνα είναι το 60% των αεροδρομίων της Ευρώπης. Υπερδιπλάσια αύξηση κίνησης σε σύγκριση με την Ευρώπη κατέγραψαν οι χώρες της περιοχής του Κόλπου.

«Πεδίο μάχης» μεταξύ των αεροδρομίων η Ευρώπη

Σε «πεδίο μάχης» έχουν μετατραπεί τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης καθώς ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που ξεκίνησε από τα περιφερειακά αεροδρόμια, εξελίσσεται τώρα στα κορυφαία αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου.

Αυτή την εικόνα για την κατάσταση στο χώρο των αερομεταφορών της Ευρώπης μετέφερε ο Olivier Jankovec, Γ. Δ/ντής του Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI) για την Ευρώπη, μιλώντας από το βήμα του 3ου Συμποσίου των CEO μεγάλων αεροδρομίων που οργανώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και πραγματοποιείται αυτή την ώρα σε γνωστό ξενοδοχείο της Πλ. Συντάγματος.

Ο Ο. Jankovec έκανε ταυτόχρονα λόγο για «κανιβαλισμό της επιβατικής κίνησης» από πλευράς εταιρειών όπως η easyJet και Ryanair στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη των αεροδρομίων της Ευρώπης, ο επικεφαλής της ACI Europe ανέφερε πως το 60% από αυτά είναι ζημιογόνα. Ταυτόχρονα επεσήμανε τη ραγδαία ανάπτυξη αεροδρομίων της Ρωσίας και δύο της Τουρκίας τα οποία βρέθηκαν πέρυσι στη 12η, τη 14η και την 18η θέση μεταξύ των είκοσι μεγαλύτερων αεροδρομίων της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο O. Jankonvek επεσήμανε, ταυτόχρονα την αλματώδη ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης, το βασικό αεροδρόμιο της οποίας βρέθηκε πέρυσι στην 4η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με ανοδική τάση.

Στον αντίποδα εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση των αεροδρομίων της Ρωσίας τα οποία εμφανίζονται να χάνουν διαρκώς επιβατική κίνηση το τελευταίο διάστημα.

Λίγο νωρίτερα, η Γ.Δ/ντρια του Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World) Angela Gitens ανέφερε πως από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 ο όγκος της κίνησης που διακινήθηκε μέσω των αεροδρομίων αυξήθηκε 5,7% σε όλο τον κόσμο με την Ευρώπη να καταγράφει άνοδο 5,5%. Με πολύ υψηλότερους ρυθμούς την ίδια περίοδο, αυξήθηκε η κίνηση στην περιοχή του Κόλπου (+12) αλλά και την Ασία και τον Ειρηνικό (+8%).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v