Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν είδε, δεν θυμάται και δεν άκουσε» βασικός μάρτυρας στη δίκη της ΧΑ

Εντύπωση προκάλεσε στον εισαγγελέα και τον πρόεδρο του δικαστηρίου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η κατάθεση ενός εκ των υπευθύνων της καφετέριας Κοράλι, έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

«Δεν είδε, δεν θυμάται και δεν άκουσε» βασικός μάρτυρας στη δίκη της ΧΑ

Έξω από το μαγαζί του γινόταν χαμός κι ακούγονταν ποδοβολητά, αλλά ο ίδιος δεν ξέρει τίποτε. Μάζευε τα τραπέζια, όπως είπε στο δικαστήριο, κι απλά έριξε μια... φευγαλέα ματιά στον δρόμο, χωρίς όμως να αντιληφθεί το μέγεθος των επεισοδίων!

Αυτό είναι το δια ταύτα της κατάθεσης ενός εκ των υπευθύνων της καφετέριας Κοράλι στο Κερατσίνι, έξω από την οποία έγινε η επίθεση των χρυσαυγιτών στην παρέα του Π. Φύσσα και η εν ψυχρώ δολοφονία του ίδιου του 34χρονου μουσικού.

Ενδεικτικές του περιεχομένου της κατάθεσης του μάρτυρα Δημοσθένη Δημητράκου είναι δύο αποστροφές, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, της εισαγγελέως της έδρας αλλά και της προέδρου του Δικαστηρίου στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή:

Εισαγγελέας: Μα δεν θυμάστε τίποτε... συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε ότι δεν είχατε καν την περιέργεια...

Πρόεδρος: Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που συνέβη έξω από το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τη δουλειά σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν έξω από το μαγαζί σας. Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι συνέβη.

"Εκείνο το βράδυ ήρθε ο Π. Φύσσας με μια παρέα γύρω στα 4 άτομα και παρακολούθησαν τον αγώνα...", ξεκίνησε ο Δημοσθένης Δημητράκος, το... μότο της κατάθεσης του οποίου είναι η φράση "δεν θυμάμαι".

Πρ.: Είδατε να γίνει κάποια φασαρία μέσα στην καφετέρια, να λογοφέρουν;

Μαρ.: Δεν παρατήρησα τίποτε απολύτως, δεν άκουσα ούτε λογομαχία.

Πρ.: Ο αδερφός σας αντιλήφθηκε κάτι, το συζητήσατε μετά;

Μαρ.: Ούτε αυτός είχε καταλάβει κάτι. Όταν έφυγε ο Φύσσας, είχε αδειάσει πια το μαγαζί. Βγαίνοντας μετά από ένα δεκάλεπτο να πετάξω τα σκουπίδια, βλέπω κάποιους από την παρέα, ρωτάω τι έγινε και μου λέει ένας δείχνοντάς μου προς την Κεφαλληνίας. Δεν βλέπεις τι γίνεται;

Είδα κάτι φιγούρες, δεν θυμάμαι πόσοι ήταν, γύρω στους 4... Τότε σαν να κατάλαβα ότι μπορεί να είχε δημιουργηθεί κάτι σαν τσαμπουκάς... ένας από τα παιδιά μού λέει "οι φασίστες, δεν μας αφήνουν να κυκλοφορούμε στη γειτονιά μας".

Πρ.: Τι κάνατε;

Μαρ.: Με έπιασε πανικός μήπως γίνει καβγάς έξω από το μαγαζί.

Πρ.: Γιατί σας δημιουργήθηκε το αίσθημα του πανικού; Ποιοι ήταν επιθετικοί;

Μαρ.: Μου ήρθε ένας φόβος... αυτό. Ήταν ακόμα ένας θαμώνας που ήξερα ότι ήταν αστυνομικός, πήγα και του είπα 'δεν κάθεσαι λίγο μήπως γίνει κάτι;' Φάνηκε διατεθειμένος να κάτσει και ηρέμησα και μπήκα στο μαγαζί... Μετά από λίγο διάστημα άκουσα μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ να περνάνε έξω από το μαγαζί. Η παρέα του Φύσσα είχε φύγει προς τα πάνω κι είχα ησυχάσει... Δεν είδα τίποτε. Ήμουν μέσα στο μαγαζί, μετά μάθαμε τι έγινε...

Πρ.: Τι ακούσατε δηλαδή;

Μαρ.: Ήρθε αργά ένας αστυνομικός και μας είπε ότι έγινε μια συμπλοκή κι έχουμε έναν τραυματία... ζήτησε τον αδερφό μου για κατάθεση... πρέπει να είπε ότι απεβίωσε ο τραυματισμένος.

Πρ.: Εχετε δώσει καταθέσεις... θυμάστε τι έχετε πει; Εχετε πει διάφορα, όπως ότι σε καμία περίπτωση δεν συχνάζουν άτομα της Χ.Α. στην καφετέρια ...

Μαρ.: Δεν συχνάζουν.

Πρ.: Εχετε πει ότι ακούσατε ποδοβολητά.

Μαρ.: Οταν πέρασαν οι μηχανές, σαν να άκουσα κάποιους να τρέχουν.

Πρ.: Κοιτάξατε;

Μαρ.: Φευγαλέα, ήταν αρκετοί...

Πρ.: Σας έδειξαν φωτογραφίες, αναγνωρίσατε κάποιον;

Μαρ.: Ναι, αναγνώρισα τον Άγγο που είναι γείτονας κι ήταν μέσα στο μαγαζί και παρακολουθούσε τον αγώνα.

Πρ.: Ξέρετε αν είχε κάποια σχέση με τη Χρυσή Αυγή;

Μαρ.: Δεν το γνωρίζω, ένα "γεια" έλεγα εγώ.

Πρ.: Την άλλη ημέρα τι μάθατε; Ποιος χτύπησε ποιον; Δεν είχατε την περιέργεια να ρωτήσετε;

Μαρ.: Μάθαμε ότι κάποιοι που ανήκαν στην ΧΑ επιτέθηκαν στο παιδί και το μαχαίρωσαν... μετά ό,τι ακούσαμε στις ειδήσεις.

Πρ.: Εχετε μάθει αν μέλη της ΧΑ έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις, όπως σωματικές βλάβες, άλλες ανθρωποκτονίες....

Μαρ.: Από τα ΜΜΕ ό,τι έχω ακούσει... ότι χτυπάνε λαθρομετανάστες... και συγκρούονται με ακροαριστερούς... σε λαϊκή ότι προπηλάκισαν μικροπωλητές... ότι στο Δημαρχείο της Αθήνας κάποιος χτύπησε τον Δήμαρχο. Δεν ξέρω για τάγματα εφόδου, πώς εκπαιδεύονται κ.λπ.

Εισ.: Μα δεν θυμάστε τίποτε... συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε ότι δεν είχατε καν την περιέργεια...

Εισ.: Ο Άγγος έφυγε νωρίτερα από την παρέα του Φύσσα;

Μαρ.: Δεν θυμάμαι...

Πρ.: Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που συνέβη έξω από το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τη δουλειά σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν έξω από το μαγαζί σας. Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι συνέβη.

Μαρ.: Δεν υπήρχε καμία ανησυχία μέσα στο μαγαζί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v