Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την... κυβέρνηση

Προσπάθεια αλλαγής της φορολόγησης στο κρασί. Ποιο σενάριο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Διαμαρτύρονται αλλά δεν δείχνουν έτοιμοι για νέο «αντάρτικο» οι ΑΝΕΛ. Η στάση της αντιπολίτευσης.

Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την... κυβέρνηση

Πριν από λίγο καιρό ήταν η μπίρα και συγκεκριμένα η φορολόγηση των ελληνικών ζυθοποιιών που προκάλεσε αναταράξεις στην κυβέρνηση και τελικά δεν πέρασε, αφού καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ.

Τώρα είναι η σειρά ενός άλλου αλκοολούχου ποτού, του κρασιού, και εν προκειμένω της ειδικής φορολόγησής του, να δημιουργήσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Είναι μία από τις διατάξεις που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν προγραμματισμένο να έρθει προς έγκριση στη Βουλή κατά την αποψινή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα.

Και λέμε «ήταν» γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο πως τελικά θα φτάσει -τουλάχιστον μέχρι τώρα μορφή της- στη βραδινή διαδικασία, αφού ύστερα από τις αντιδράσεις βουλευτών και των δύο κυβερνητικών εταίρων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσης ή αλλαγής της.

«Θα επανεξεταστεί το θέμα στην ολομέλεια», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ αντίθετος στο ενδεχόμενο να ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική διάταξη φέρεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Οταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωνε προς αντικατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση την επιπλέον φορολόγηση του κρασιού κατά 0,30 ευρώ τα 750 ml και 0,40 ευρώ το λίτρο, είχε κάνει λόγο για 2-3 εναλλακτικές προτάσεις που είχε στο τραπέζι η κυβέρνηση και τις οποίες ίσως κληθεί σήμερα να δημοσιοποιήσει.

Ένα από τα σενάρια που συζητούν πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι να αυξηθεί περισσότερο ο φόρος στα εισαγόμενα (κατά κύριο λόγο) αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.α.) ή στα αναψυκτικά. Είναι μία πρόταση που βρίσκει σύμφωνο και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρισκόταν χθες σε διαρκή επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

«Όχι» νέο... αντάρτικο

Ανεξαρτήτως πάντως από την όποια τελική εξέλιξη στο ζήτημα και παρά τη διαφωνία των ΑΝΕΛ στην αύξηση της φορολογίας των ελληνικών κρασιών, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πρόθεση του κ. Καμμένου δεν είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή κατά την ψηφοφορία. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να επαναλάβει το «αντάρτικο» στο οποίο είχε προχωρήσει στο θέμα της μπίρας, αλλά να υπερψηφίσει κανονικά όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, με γνώμονα -όπως λέει- το εθνικό συμφέρον και την εξασφάλιση της δόσης.

Το κλίμα πάντως στη συνεδρίαση των επιτροπών ανάμεσα στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ήταν βαρύ και ασφαλώς η αιτία δεν ήταν μόνο το κρασί, αλλά το σύνολο των νέων επώδυνων μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί και η αυστηροποίηση των 100 δόσεων. Και μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι, αν και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μόλις 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους 145 και ένας των ΑΝΕΛ τοποθετήθηκαν από το βήμα.

Δριμύ κατηγορώ

Σφοδρή, ως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στην ολομέλεια αναμένεται να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τους τόνους.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση ολόκληρη, απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο πολύ εξαπάτησε τον Έλληνα πολίτη για να υφαρπάξει την ψήφο του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατατέθηκε «μαύρα μεσάνυχτα, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε και στη μετάφρασή του με τους δανειστές. Αριστερή ανακολουθία; Αριστερή ανευθυνότητα; Αριστερή όμως αναλγησία», κατέληγε στη δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πρώτο πρωθυπουργό «που συμφώνησε στους μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας», προσθέτοντας ότι αυτό το σχέδιο «έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού». Εκτίμησε δε ότι «αν σήμερα νομοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια, θα είχατε ανέβει πραγματικά στα κάγκελα».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τον φόβο ότι «η κυβέρνηση παίζει με τα νεύρα του ελληνικού λαού και επιδεικνύει έναν πολύ μεγάλο ερασιτεχνισμό στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Πάμε από τσαπατσουλιά σε τσαπατσουλιά», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v