Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Με «δεξιά» ρητορική μπαίνουν στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι αρχηγοί

Οικονομία, ασφάλεια και μεταναστευτικό, στην ατζέντα των τεσσάρων. Οι «κατακόκκινες γραμμές» του Μεϊμαράκη και το δριμύ κατηγορώ Τζιτζικώστα για τους πλειστηριασμούς. Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση από Μητσοτάκη και Γεωργιάδη.

ΝΔ: Με «δεξιά» ρητορική μπαίνουν στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι αρχηγοί

Tον σκληρό πυρήνα των νεοδημοκρατών, οι οποίοι πιθανότατα θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, στοχεύουν οι υποψήφιοι αρχηγοί, τέσσερις μόλις μέρες πριν από τις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμές αφενός την οικονομία και αφετέρου το προσφυγικό ζήτημα και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, οι εν δυνάμει πρόεδροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη ρητορική τους αναζητούν τις αναγκαίες ψήφους από την τάξη των νοικοκυραίων, των συντηρητικών εκπροσώπων της μεσαίας κυρίως τάξης που αποτελούν παραδοσιακά την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ. Έτσι, ψηλά στην ατζέντα τους έχουν τα ζητήματα της κατοικίας, της ασφάλειας και το μεταναστευτικό, την ώρα βέβαια που οι αιχμές του ενός προς τον άλλον είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα.

«Κατακόκκινες γραμμές»

Από τη Θράκη που περιοδεύει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «για τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις μέσα στα προβλήματα της κρίσης», κάλεσε τον πρωθυπουργό να είναι προσεκτικός και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που έχει προσλάβει νέες διαστάσεις. Τόνισε για μία ακόμη φορά ότι τα hot spots πρέπει να γίνουν στην Τουρκία και όχι στα ελληνικά νησιά, ενώ επανέλαβε ότι επί αρχηγίας του η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλους φόρους.

Επιμένοντας σταθερά στην ανάδειξη ενός αρχηγικού προφίλ, ο κ. Μεϊμαράκης αναγνώρισε πως υπάρχει κρίση αξιών, ωστόσο για τα εθνικά ζητήματα, «είναι γεγονός ότι υπάρχουν κατακόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

Εάν η οικονομία ανακάμψει, πρόσθεσε, «ο μισθός και η σύνταξη μπορούν να ξανααυξηθούν. Τα εθνικά θέματα άμα στραβώσουν -το έχει αποδείξει η ιστορία- είναι δύσκολο να τα ξαναλύσουμε». Φρόντισε δε να σχολιάσει εμμέσως και τις επιθέσεις που δέχεται από τους άλλους τρεις συνυποψηφίους του: «Παιδιά είναι, θα πουν και μια κουβέντα παραπάνω», η χαρακτηριστική φράση του.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Μετωπική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τον Πειραιά, εγκαλώντας την πως «με τα εγκλήματα του πρώτου επταμήνου και τη σημερινή υποχώρηση στα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, διαλύει τη μεσαία τάξη, καταστρέφει οικογένειες, οδηγεί ανθρώπους στον δρόμο». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, κατά τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ, «ενεργοποίησαν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν κατάφεραν ούτε το αυτονόητο, να προστατέψουν όλους εκείνους που με τους κόπους μιας ζωής και με ένα δάνειο, αγόρασαν ένα σπίτι, την πρώτη τους κατοικία, για να στεγάσουν την οικογένειά τους, τα παιδιά τους».

Ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε χθες κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, ενώ τη στήριξή τους στο πρόσωπό του δήλωσαν οι βουλευτές Χρήστος Δήμας και Γιάννης Αντωνιάδης, καθώς και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

«Συνομιλούσαν με τρομοκράτες»

Με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συζήτησε για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και την κατάσταση στη χώρα. Νωρίτερα, από την Καλαμάτα, διερωτήθηκε «με τι αξιοπιστία ο πρωθυπουργός της χώρας θα ζητήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, όταν ακόμα και σήμερα δεν έχει αποπέμψει τα στελέχη που συνομιλούσαν με τρομοκράτες και δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Με δυο μέτρα και δυο σταθμά δουλειά δεν μπορούμε να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να προβάλει ένα πιο κεντρώο προφίλ σε σχέση με τους συνυποψηφίους του: «Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν μπορέσει να γίνει μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Οι εκλογές κερδίζονται πρωτίστως στον χώρο του κέντρου και αυτό είναι το πλεονέκτημα της δικής μου υποψηφιότητας», σημείωσε, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να πάρουν τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια τους και να αφήσουν στην άκρη «τους μηχανισμούς και τις παρασκηνιακές συναλλαγές».

«Τεράστιες ευθύνες»

Με αιχμές προς τον Β. Μεϊμαράκη για τη «χαλαρή» αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε για το μεταναστευτικό: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυρίας Τασίας και του Αλέξη κι εμείς δεν πήγαμε στην Κω μη μας πουν ακραίους, να μη θέσει η ΝΔ το μεταναστευτικό καθόλου στην ατζέντα προεκλογικά, λόγω φόβου».

Με άρθρο του μάλιστα στο Euro2day.gr, πρότεινε το άνοιγμα του κέντρου φύλαξης των λαθρομεταναστών με κλειστού τύπου κέντρα και κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την απόδοση εξάμηνης νόμιμης άδειας παραμονής σε όποιον φτάνει στην Ελλάδα, με παράλληλη πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργηθούν hot spots στο τουρκικό έδαφος και όχι στα ελληνικά νησιά.

Αποκλείει δε κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Συγκυβέρνηση με τρομοκράτες εγώ δεν κάνω», τόνισε. Για τον κ. Μεϊμαράκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «μίλησε μόνο για τον πυρσό», ενώ τον κατηγόρησε ότι αρνήθηκε το ντιμπέιτ. Βολές ο κ. Γεωργιάδης εκτόξευσε και κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα, για τον οποίο εκτίμησε ότι «δεν έχει χαρακτηριστικά αρχηγού» και του καταλόγισε έλλειμμα γενναιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v