Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Μάχη σε διπλό ταμπλό για τους τέσσερις υποψηφίους

Δριμύ κατηγορώ Μεϊμαράκη για την «κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς». Το διαφημιστικό σποτ του Τζιτζικώστα και η αναφορά Μητσοτάκη στους «παραδοσιακούς μηχανισμούς». Κοινοβουλευτικά αντεπιτίθεται ο Γεωργιάδης.

ΝΔ: Μάχη σε διπλό ταμπλό για τους τέσσερις υποψηφίους

Στη σχολαστική μελέτη των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων επιδίδονται τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ, οι οποίοι, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους, αναζητώντας και την τελευταία νεοδημοκρατική ψήφο. Όλοι τους έχουν επιλέξει την τακτική του διπλού μετώπου, αφενός με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση (προαναγγέλλοντας και τη στάση του κόμματος στη Βουλή κατά το επόμενο διήμερο) και αφετέρου, με κριτική κατά των συνυποψηφίων τους, άλλοτε σε χαμηλότερους τόνους και άλλοτε σε πιο οξείς.

«Κλειδί» των εξελίξεων θα είναι ο αριθμός όσων αποφασίσουν τελικά να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ωφελείται από τη μικρή συμμετοχή (λίγοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι στενά κομματικοί), ενώ οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης θέλουν οπωσδήποτε άνοιγμα της διαδικασίας με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες και με ανοιχτό -κατά συνέπεια- το αποτέλεσμα.

«Δήθεν κοινωνική ευαισθησία»

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, κατά την κεντρική του προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, για μία ακόμη φορά εξαπέλυσε μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα για «λαϊκισμό» και υποστηρίζοντας πως «καταρρέει ο μύθος για δήθεν κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς». Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον ίδιο, «θέλει μεγάλο και σπάταλο κράτος με περισσότερους φόρους, ενώ η Νέα Δημοκρατία αποτελεσματικότερο κράτος με λιγότερους φόρους», ενώ υποστήριξε ότι επί αρχηγίας του, το κόμμα θα μπορέσει να «σκαρφαλώσει» στο 40%.

Με σαφείς αιχμές κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του, ζήτησε από τους Νεοδημοκράτες να προσέλθουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής με πολιτικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην αφήσουν την εκλογή του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας «ούτε στους... περαστικούς, ούτε στους μηχανισμούς». «Φωτογραφίζοντας» τον Απόστολο Τζιτζικώστα, εξέφρασε τη γνώμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι και βουλευτής, ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τη μόνη αξιόπιστη επιλογή που θα μπορέσει να κρατήσει ενωμένη την παράταξη.

Μεταμνημονιακή εποχή

Εμφανώς πιο καυστικός κατά των συνυποψηφίων του εμφανίστηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, μέσα από το νέο του διαφημιστικό σποτ, παρουσίασε τον κ. Μεϊμαράκη ως εκφραστή της παλαιάς νοοτροπίας και τον ίδιο, με αθλητική περιβολή, ως κινητήριο μοχλό ώστε η ΝΔ «να φύγει μπροστά». Αλλά και διά ραδιοφωνικής του συνέντευξης (real), υποστήριξε πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «για κάποιο λόγο φοβάται τον διάλογο και δεν διεκδικεί την ψήφο των νεοδημοκρατών, την απαιτεί στη λογική "εγώ είμαι πρόεδρος, έστω και προσωρινός"».

Από την Κρήτη όπου περιόδευσε τόνισε την ανάγκη το κόμμα να καταστεί περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή αντιπολίτευση, «μια νέα Νέα Δημοκρατία με νέα πρόσωπα που θα μπορεί να συνδιαμορφώσει με τη συνεργασία όλων ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή». Παράλληλα, έβαλε κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι με τη στάση της «μετέτρεψε τη χώρα σε αποθήκη ψυχών», ενώ έκανε λόγο για «χαλαρή και ιδεοληπτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ» απέναντι στα ζητήματα της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης.

«Θα κάνουν πάρτι»

Στο όφελος του «οργανωμένου διαλόγου» αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αφού, όπως εξήγησε, η εκλογή «αφορά τσους Νεοδημοκράτες». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος να συμμετέχουν μαζικά στη διαδικασία, αφού «σε αντίθετη περίπτωση, οι παραδοσιακοί μηχανισμοί θα κάνουν πάρτι». Και αυτός με τη σειρά του έβαλε κατά του κ. Τζιτζικώστα, καθώς με τη στήριξη και του Μάκη Βορίδη «επιβεβαιώνει την ιδεολογική κατεύθυνση της υποψηφιότητας, που αποκτά πλέον σκληρά δεξιά χαρακτηριστικά».

Άφησε αιχμές και κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «ήταν αποτελεσματικός υπουργός, αλλά δεν μπορεί να εκφράσει τη μεγάλη κεντροδεξιά». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση «που στελέχη της συνδιαλέγονταν με τρομοκράτες. Θα μιλήσω μαζί τους για θέματα τρομοκρατίας όταν αποπέμψει από το κόμμα του όλους αυτούς που συνομιλούν με τρομοκράτες και τότε θα μπορεί να επιδιώξει την εθνική συναίνεση», είπε.

Ιδεολογική υπερηφάνεια

Με δύο ερωτήσεις στη Βουλή, η μία για «ατασθαλίες με κρατικά αυτοκίνητα» και η άλλη για «τις απλήρωτες σχολικές καθαρίστριες», ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να δηλώσει «παρών» στην αντιπολιτευτική φωνή της ΝΔ. Σε συνεντεύξεις του, με σκληρή δεξιά ρητορική έκανε άνοιγμα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτίμησε ότι «αν δεν αντιμετωπίσουμε την Αριστερά, στα αλήθεια η Ελλάδα δεν θα βγει από τη στενωπό και αυτό θα γίνει με ιδεολογική υπερηφάνεια».

Και αυτός κατηγόρησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα ότι «στήριξε στις ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά», υπερασπιζόμενος με πάθος τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποκάλυψε δε πως του έχει γίνει πρόταση από άλλο υποψήφιο να είναι αντιπρόεδρος, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v