Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Τα στρατόπεδα των υποψηφίων

Στον Μεϊμαράκη η «μερίδα του λέοντος». Τι προτιμούν οι βουλευτές και τι οι αυτοδιοικητικοί. Πώς απαντούν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης για την «ισχνή» κομματική στήριξή τους.

ΝΔ: Τα στρατόπεδα των υποψηφίων

Τον νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, οι οποίοι μπαίνουν σήμερα στην τελευταία κρίσιμη εβδομάδα πριν από τις εσωκομματικές κάλπες. Οι τόνοι ανεβαίνουν, οι αντιπαραθέσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, ενώ και οι συμμαχίες της τελευταίας στιγμής δίνουν το δικό τους χρώμα στη μάχη.

Άγνωστος Χ είναι το εκλογικό σώμα, δηλαδή πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν, τη στιγμή που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της ΝΔ (www.nd.gr) τα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες.

Την ίδια ώρα, πολλά από τα γαλάζια στελέχη έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ ενός από τους τέσσερις υποψηφίους, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο στηρίζουν τα περισσότερα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη, και ακολουθεί σε αριθμό επίσημων κομματικών υποστηρικτών ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Με λιγότερες δηλώσεις υπέρ τους από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι πάντως, σε τετ α τετ συζητήσεις τους, υπενθυμίζουν ότι στις επικείμενες εκλογές ψηφίζουν οι φίλοι και τα μέλη της ΝΔ και όχι μόνο οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη. Πολλά από αυτά, άλλωστε, συνεχίζουν οι δύο υποψήφιοι, «είναι μάλλον θετικό που δεν μας στηρίζουν».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μεταξύ άλλων, έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του λεγόμενου «καραμανλικού μπλοκ» (Γιώργος Βλάχος, Γιάννης Ανδριανός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος κ.ά.), του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη και των περισσότερων βουλευτών. Ανάμεσά τους, οι Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Τασούλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιάννης Βρούτσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Σοφία Βούλτεψη, Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου, Άννα Καραμανλή, Κώστας Κουκοδήμος, Κώστας Τζαβάρας, Μαρία Αντωνίου και Βασίλης Οικονόμου.

Κοντά στον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ, αν και δεν έχουν προβεί σε ξεκάθαρη δήλωση στήριξής του, θεωρούνται πως βρίσκονται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των προέδρων των ΝΟΔΕ της χώρας.

Βουλευτές και αυτοδιοικητικοί

Το όνομα του Μάκη Βορίδη είναι το τελευταίο «βαρύ» όνομα που ήρθε να προστεθεί στη φαρέτρα με τους υποστηρικτές του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Στύλιος.

Δηλώσεις στήριξης στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κάνει οι πρώην υπουργοί Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Αβρανιτόπουλος και Κώστας Κιλτίδης, καθώς και πολλοί αυτοδιοικητικοί, π.χ. ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι περισσότεροι βορειοελλαδίτες.

Θετική είναι η εικόνα που έχουν για τον κ. Τζιτζικώστα και οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Έλενα Ράπτη και Χρήστος Μπουκώρος, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Ορφανός και Θανάσης Νταβλούρος, καθώς και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο κοντά θεωρείται ο Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και οι πρώην βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Μιχάλης Μπεκίρης και Νίκος Γεωργιάδης.

Αρκετούς υποστηρικτές ο κ. Μητσοτάκης έχει από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι Διονύσης Χατζηδάκης (Παλαιό Φάληρο), Δημήτρης Κάρναβος (Καλλιθέα), Παναγιώτης Νίκας (Καλαμάτα) και Ανέστης Αγγελής (Καστοριά).

Από κοντά η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και τέσσερις πρώην γενικοί διευθυντές της ΝΔ, οι Κώστας Σημαιοφορίδης, Αντώνης Σγαρδέλης, Κώστας Πυλαρινός και Άγγελος Μπρατάκος.

Υπέρ του Άδωνι Γεωργιάδη έχουν εκφραστεί ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης καθώς και ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. Θετικοί εξάλλου στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα φέρονται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταμάτης Καρμαντζής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v