Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Η ώρα της αλήθειας για τις ΑΜΚ

Το σήμα που θα δώσει η διαπραγμάτευση και πώς κινούνται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το ορόσημο της 17ης Νοεμβρίου και το αίτημα για λευκό καπνό το Σαββατοκύριακο. H προίκα των 3 δισ. ευρώ από ομόλογα. Στήριξη από Παγκόσμια Τράπεζα και EBRD.

Τράπεζες: Η ώρα της αλήθειας για τις ΑΜΚ

Με προίκα που ξεπερνά οριακά τα 3 δισ. ευρώ από τα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων (LMEs) έχουν ριχθεί στη μάχη της προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ωστόσο το όπλο αυτό δεν αρκεί, αν δεν επισπευστεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Η διαδικασία φαίνεται ότι θα κυλήσει ομαλά και τα βιβλία προσφορών για τους τέσσερις τραπεζικούς ομίλους θα κλείσουν το αργότερο την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, καθώς η Αθήνα και οι θεσμοί βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συμφωνία.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, μόνο που κι αυτοί από την πλευρά τους ζητούν εχέγγυα από την Αθήνα όσον αφορά στη σταθερότητα και την ομαλή πορεία των σχέσεων με τους δανειστές.

«Είναι όλα ξεκάθαρα και πάνω στο τραπέζι. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο και να αποφανθεί θετικά το EuroWorking Group. Τότε, σε λίγες ώρες, θα κλείσουν και τα βιβλία προσφορών και των τεσσάρων τραπεζών», επισημαίνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας με ακρίβεια την εικόνα της παρούσας κατάστασης.

Ετερος συνομιλητής μας υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων δέκα μηνών, κατάφεραν να κάνουν τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση.

«Αρωγός στην όλη προσπάθεια ακόμη και σήμερα στέκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αθόρυβα και καθόλη τη διάρκεια της άσκησης των stress tests στήριξε την προσπάθεια, παρά τις ακραίες φωνές που υπάρχουν στους κόλπους της», αναφέρει και προσθέτει:

«Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών να βρουν συμβιβαστικές λύσεις. Εάν περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλασιαστικά και σε αρκετά επίπεδα. Αρκεί να παραμείνουμε σε τροχιά».

Τελευταίο ορόσημο η Τρίτη

Εφόσον τα επόμενα δύο 24ωρα βγει λευκός καπνός από το Χίλτον, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τότε αναμένεται η διαδικασία των book building να κλείσει, με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, την επόμενη Τρίτη 17 Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία περιγράφεται ως καταληκτική για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ και στο έγγραφο που αποκάλυψε χθες το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI. Ωστόσο, βασικό προαπαιτούμενο για να εξελιχθεί ομαλά το όλο εγχείρημα είναι η συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς.

Στόχος της Alpha Bank φαίνεται πως είναι να κλείσει το βιβλίο τη Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσει και δεύτερη τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι όλα θα έχουν κλείσει το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει EWG.

Συμμετέχουν Παγκόσμια Τράπεζα και EBRD

Κι ενώ το κυνήγι των ιδιωτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δύο θεσμικού χαρακτήρα επενδυτές, ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, το IFC και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα τοποθετήσουν κεφάλαια συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις τράπεζες πρέπει να αντλήσουν από ιδιώτες -συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τα LMEs-  κεφάλαια 4,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν την κρατικοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v