Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... μονόλογο οδεύει στις κάλπες η ΝΔ

Γιατί «ναυάγησε» και η ιδέα της Συνδιάσκεψης. Τι καταλογίζει ο κάθε υποψήφιος στους συνυποψηφίους του. Τα χρέη του κόμματος, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του νέου αρχηγού. Οι εργαζόμενοι, τα ενοίκια και τα... φωτοτυπικά.

Με... μονόλογο οδεύει στις κάλπες η ΝΔ

Το χρονικό ενός (ακόμα) προαναγγελθέντος... ναυαγίου επισφραγίστηκε χθες στη ΝΔ, με την αποτυχία των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή της προεκλογικής συνδιάσκεψης. Η κατάληξη των «διαβουλεύσεων» δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν, καθώς φαινόταν από την πρώτη στιγμή ότι, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, δεν υπήρχε ταύτιση απόψεων μεταξύ των υποψηφίων.

Η ουσία είναι ότι η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου υποβαθμίζεται συνεχώς, ο δρόμος προς τις κάλπες γίνεται εν μέσω μονολόγων και οι γαλάζιοι ψηφοφόροι μόνο ικανοποιημένοι δεν θα πρέπει να είναι από αυτή την εικόνα: τους τέσσερις υποψηφίους, δηλαδή, να ανταλλάσσουν πυρά με άμεσες ή έμμεσες αναφορές και να αδυνατούν να πείσουν ότι η επόμενη μέρα θα βρει τη ΝΔ πιο ισχυρή και με προοπτική επανόδου στην εξουσία.

Το μόνο που απομένει πλέον, έστω για τα προσχήματα, είναι η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να τοποθετηθούν οι εν δυνάμει αρχηγοί μπροστά στους βουλευτές και στις τηλεοπτικές κάμερες. Πρόταση που έχει διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε χθες, με δήλωσή του, και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αλληλοκαρφώματα»

Είχε προηγηθεί δήλωση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος έκανε γνωστό πως είχε επικοινωνήσει με τους υποψηφίους, χωρίς όμως να διαπιστώσει συμφωνία «και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία». Ακολούθως και ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει η αναγκαία συμφωνία των υποψηφίων» και τα αλληλοκαρφώματα συνεχίστηκαν.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι «εξαρχής είχε προτείνει τη διεξαγωγή δύο Εθνικών Συνδιασκέψεων. Πρόταση την οποία με καθυστέρηση αποδέχθηκε ο κ. Τζιτζικώστας».

Αυτός, μέσω συνεργατών του, υπενθύμιζε ότι από την αρχή ήταν θετικός όχι σε μία, αλλά σε πέντε συνδιασκέψεις, με διαφορετικό θεματικό τομέα η καθεμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δια συνεργατών του, εξέφραζε τη γνώμη ότι αυτός που δεν ήθελε από την αρχή να γίνει δημόσιος διάλογος ήταν ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός οι υποψήφιοι να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Κίνδυνος έξωσης

Και μπορεί όλοι τους αυτή τη στιγμή να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις κάλπες, όμως θεωρείται δεδομένο ότι όποιος εκλεγεί νέος αρχηγός θα έχει με το «καλημέρα» να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: τα χρέη του κόμματος, τα οποία προσεγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα οφειλόμενα ενοίκια της Συγγρού δεν έχουν αποδοθεί, με ορατό τον κίνδυνο έξωσης, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες (εντός της εβδομάδας πήραν 500 ευρώ έναντι), ενώ και οι προμηθευτές έχουν φθάσει στα όριά τους. Μόλις προχθές, εταιρία φωτοτυπικών μηχανημάτων εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και πήρε πίσω τα τέσσερα από τα επτά μηχανήματα που είχε προμηθεύσει στο κόμμα, επειδή δεν είχε πληρωθεί!

Οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής έχουν ελάχιστα τοποθετηθεί για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει πει πως θα ζητήσει «κούρεμα» του χρέους, εξηγώντας: «Είναι τελείως αδύνατον η ΝΔ να εξυπηρετήσει το χρέος της. Θα γίνει αυστηρός οικονομικός έλεγχος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί αλλαγή στο Καταστατικό, «ώστε να απαγορευθεί ο δανεισμός του κόμματος», ενώ από την πρώτη μέρα εάν εκλεγεί, θα αρχίσει να «συμμαζεύει» το κόμμα. Παράλληλα, θα επιδιώξει «την ιδιωτική χρηματοδότηση του κόμματος με διαφάνεια, όπως ορίζει ο νόμος, και με λογοδοσία στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και στον ελληνικό λαό».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει τονίσει ότι πρέπει η ΝΔ «να μάθει να ζει με τα χρήματα που έχει και για να είμαι πιο ακριβής με αυτά που θα τις απομένουν μετά την αποπληρωμή των χρεών της». Πρώτο του μέλημα, όπως λέει, είναι να βάλει τάξη στις δαπάνες και στη λειτουργία της παράταξης, «γιατί δεν μπορούμε να ζητούμε την εμπιστοσύνη του κόσμου για να συγυρίσουμε την οικονομία της χώρας, αν πρώτα δεν έχουμε συγυρίσει το ίδιο μας το σπίτι».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v