Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Δεν κλείνουν τα βιβλία πριν το EWG

Ανοιχτά μέχρι την επόμενη εβδομάδα και τα τέσσερα βιβλία προσφορών. Καταλύτης ενθάρρυνσης των ξένων επενδυτών η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Οι μετοχικές ισορροπίες αν επιτευχθούν οι στόχοι.

Τράπεζες: Δεν κλείνουν τα βιβλία πριν το EWG

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους θεσμούς, με κυρίαρχη την επικύρωσή της από το Euroworking Group αποτελεί τον καταλύτη, ο οποίος θα επιταχύνει τη διαδικασία για το κλείσιμο των βιβλίων προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα book building θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και αναμένουν τον λευκό καπνό από την Αθήνα.

Στο μεσοδιάστημα, άνοιξαν ήδη τα βιβλία προσφορών της Alpha Bank και της Eurobank, ενώ σήμερα το πρωί ξεκίνησε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Η Εθνική στοχεύει στην άντληση 1,6 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση ενώ αναφέρει ότι θα διενεργήσει δημόσια προσφορά και στην Ελλάδα για ποσό έως 160 εκατ. ευρώ.  

Η Eurobank ανακοίνωσε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και τη συμφωνία με τους cornerstone investors για επένδυση που μπορεί να ανέλθει ως τα 584 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. 

Πηγές που πρόσκεινται στη διαδικασία αναφέρουν ότι η άρση της αβεβαιότητας στην πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενθάρρυνση των ιδιωτών επενδυτών και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται πως έτσι θα καταφέρουν να προσελκύσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι στο καυτό μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, εξέλιξη που θα εξαλείψει τα όποια εμπόδια προς την κατεύθυνση της ομαλής ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Διαθέσιμα τα 10 δισ. ευρώ

Εφόσον κλείσει θετικά το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί από το EuroWorking group το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού που θα απαιτηθεί από το σύνολο των 10 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε ειδικό λογαριασμό, με προορισμό τη στήριξη των τραπεζών. Ουσιαστικά, εάν συμβούν τα παραπάνω βήματα, η ανακεφαλαιοποίηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και ως προς το σκέλος της κρατικής στήριξης (σ.σ. για όσες τράπεζες το χρειαστούν) το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Το νέο μετοχικό τοπίο

Μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης και με βάση τα όσα έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, η παρουσία του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό τους κεφάλαιο αναμένεται να είναι αισθητή και σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Στην Alpha Bank, εφόσον οι ιδιώτες καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,7 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ μέσω του book building και 1,1 δισ. ευρώ από τα ομόλογα), τότε το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί κοντά στο 20% από 62,2% που είναι σήμερα.

Αντίστοιχα στη Eurobank το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιοριστεί περίπου στο 6% από 35% που είναι σήμερα.

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, εφόσον καλυφθούν οι ανάγκες του βασικού σεναρίου ύψους 2,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 592 εκατ ευρώ από τα ομόλογα), το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιοριστεί κοντά στο 25% από 66,9% που είναι σήμερα.

Τέλος, στην Εθνική η συμμετοχή του Ταμείου μετά την κάλυψη του βασικού σεναρίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα μειωθεί στο 40% από 52,7% που είναι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v