«Ψήνονται» deals στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Την ώρα που οι συζητήσεις για συμπράξεις ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω Solvency II και οικονομικής κρίσης, πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται «κίνηση-μοντέλο» στην Κρήτη.

«Ψήνονται» deals στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

«Σάρκα και οστά» φαίνεται πως θα λάβουν στο ορατό μέλλον παλαιότερες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που προέβλεπαν σειρά συγχωνεύσεων στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης λόγω του Solvency II και του νέου περιβάλλοντος που θα επιφέρει αυτό στην εγχώρια αγορά.

Οι συγχωνεύσεις αυτές αποσκοπούν στη δημιουργία συνεργειών και οικονομιών κλίμακας, σε ένα περιβάλλον πτωτικών τιμολογίων, αυξημένων εξόδων, κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), όξυνσης του ανταγωνισμού και οικονομικής ύφεσης. Στόχος είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας εταιρειών που έχουν παραμείνει χρόνια στην αγορά.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η πρόσφατη δήλωση στο Euro2day.gr του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πως η μεγάλη μείωση που παρατηρείται στα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτων -εκτός των άλλων- «επηρεάζει την κατάσταση στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι μικρές ελληνικές ασφαλιστικές και πρακτορειακές εταιρείες που ενδεχομένως δεν αντέχουν σε αυτά τα τιμολόγια πιέζονται να πουληθούν και να αποχωρήσουν από την αγορά».

Όπως πληροφορούμεθα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τη συγχώνευση ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην Κρήτη και μάλιστα κύκλοι της αγοράς την περιγράφουν ως «κίνηση-μοντέλο».

Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, «δεν θα πρόκειται για μια απλή συγχώνευση δυνάμεων κάποιων ασφαλιστικών πρακτορείων, αλλά για τη δημιουργία ενός σχήματος που πέρα από μια ευρεία εγχώρια προϊοντική γκάμα, θα συνεργάζεται με ξένους μεσίτες και θα λειτουργεί ως "μπουτίκ" προϊόντων του εξωτερικού. Πρόκειται για μια καινοτομία στην ελληνική αγορά».

Ανεξάρτητα όμως από συγκεκριμένη κίνηση, το μόνο βέβαιο είναι πως οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις δυνάμεων δίνουν και παίρνουν στον χώρο της διαμεσολάβησης σε ολόκληρη την Ελλάδα (της Αττικής μη εξαιρουμένης) και τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων θα γίνουν ορατά μέσα στους επόμενους μήνες, ή έστω μέσα στο 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v