Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την «κολοκυθιά» και για τη συνδιάσκεψη παίζουν στη ΝΔ

Τι πρότειναν οι υποψήφιοι αρχηγοί για την κομματική εκδήλωση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Κ.Ο. Ο «εμφύλιος» στη Χίο, οι αντιεξουσιαστές στον Βόλο και οι αιχμές ανάμεσα στους υποψηφίους.

Την «κολοκυθιά» και για τη συνδιάσκεψη παίζουν στη ΝΔ

Διαφωνούν για την ακολουθούμενη διαδικασία.

Δεν συμφώνησαν για το ντιμπέιτ.

Έχουν διαφορετικές εξηγήσεις για τις αιτίες που η ΝΔ έχασε τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (μαζί με το δημοψήφισμα).

Υπάρχει διάσταση απόψεων για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε από το κόμμα προεκλογικά.

Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ δεν τα βρίσκουν -τουλάχιστον προσώρας- ούτε στο θέμα της προεκλογικής εθνικής συνδιάσκεψης!

Είναι μοναδικό αυτό που συμβαίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση, δέκα μέρες πριν από το στήσιμο των εσωκομματικών καλπών, με τους εν δυνάμει αρχηγούς να αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμα και στα πιο απλά.

Αφορμή, η ημερομηνία διεξαγωγής της εθνικής συνδιάσκεψης, για την οποία προτάθηκαν και απορρίφθηκαν τρεις διαφορετικές ημέρες.

Ως βάση της συζήτησης τέθηκε η πρόταση Τζιτζικώστα για τις 18 Νοεμβρίου. Αρνήθηκαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης (εκείνη τη μέρα θα έχει την κεντρική του προεκλογική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη) και Άδωνις Γεωργιάδης (θα μιλάει στο κλειστό του Σπόρτινγκ).

Ακολούθησε η πρόταση Μεϊμαράκη για τις 17 Νοεμβρίου. Όμως τότε δεν θα μπορούσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στη συνέχεια, μαζί με τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, έριξαν στο τραπέζι τη 19η Νοεμβρίου.

Ήταν η σειρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δηλώσει κώλυμα και τους τέσσερις υποψηφίους τελικά να μην καταλήγουν σε συμφωνία.

Δεν αποκλείεται τελικά η πολυσυζητημένη συνδιάσκεψη, λόγω και της χρονικής πλέον πίεσης, να μην πραγματοποιηθεί και να «αντικατασταθεί» από μια (ανοικτή στα ΜΜΕ) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με τις τοποθετήσεις των τεσσάρων υποψηφίων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με έμπειρο κομματικό στέλεχος, μια κομματική συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα και όχι Σαββατοκύριακο αποτελεί εξ αρχής συνταγή αποτυχίας, αφού θα αδυνατούν να έρθουν τα γαλάζια στελέχη της επαρχίας.

«Υποσύνολα της παράταξης»

Όπως και να 'χει, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ώρες και ενώ οι ανταλλασσόμενες αιχμές μεταξύ των υποψηφίων πληθαίνουν.

Έτσι, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την έλλειψη δημόσιου εσωκομματικού διαλόγου, ενώ για τον Απόστολο Τζιτζικώστα είπε ότι «εγώ δεν εκφράζω υποσύνολα της παράταξης. Εκλέγομαι στη Β' Αθηνών από το 2004, τρεις φορές πρώτος και μια φορά δεύτερος, ο Απόστολος εξελέγη μια φορά και τη δεύτερη δεν τα κατάφερε».

Και τους τρεις συνυποψηφίους του στοχοποίησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Αν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο της προσωρινότητας, της μεταβατικότητας, αν κάνουμε μια επιλογή ήττας στις 22 Νοεμβρίου, τότε η Νέα Δημοκρατία θα κινδυνεύσει να γίνει μια ανάμνηση της εποχής που φεύγει», τόνισε σε ομιλία του στο Περιστέρι. Όπως υποστήριξε, το σύστημα «δίνει τα ρέστα του. Έχει ανάγκη μια Νέα Δημοκρατία ηττοπαθή, φοβική, συμβιβασμένη και χτισμένη με παλιά υλικά. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσία του στον Βόλο, βρισκόταν αντιμέτωπος με περίπου 100 αντιεξουσιαστές, οι οποίοι απέκλεισαν τον κινηματογράφο «Αχίλλειον» όπου θα πραγματοποιούσε ομιλία. Η αστυνομία, για λόγους ασφαλείας, τον προέτρεψε να μη μεταβεί στον χώρο και τελικά η ομιλία του έγινε σε ξενοδοχείο της πόλης.

Εξάλλου, σε έναν μικρό γαλάζιο «εμφύλιο» οδήγησε η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Χίο, καθώς κομματικά στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του διοργάνωσαν προς τιμήν του δείπνο. Από αυτό όμως αποκλείστηκε ο βουλευτής του νησιού Νότης Μηταράκης, που από την αρχή στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ δεν έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ Πρόδρομος Μανωλάκης.

Μια... ωραία ατμόσφαιρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v