Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες αλλαγές φέρνει το ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στις αγωγές κατά του Τύπου, στα βραχιολάκια, στο σύμφωνο συμβίωσης. Οι ρυθμίσεις για δήμευση περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.

Ποιες αλλαγές φέρνει το ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης
Σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, από το σύμφωνο συμβίωσης και τα "βραχιολάκια", μέχρι τον σωφρονιστικό κώδικα και τη δήμευση περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Βάσει των νέων διατάξεων, εφεξής, η περιουσία που αποτέλεσε προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, ή αποκτήθηκε από προϊόν τέτοιας εγκληματικής δραστηριότητας, ή χρησιμοποιήθηκε, ή προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεσή της δημεύεται μόνο αν ανήκει στον αυτουργό ή σε οποιονδήποτε από τους συμμέτοχους.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να μην επιβάλλει τη δήμευση, αν κρίνει ότι θα αποστερήσει τον κατηγορούμενο ή τρίτους, ιδίως την οικογένειά του, από πράγμα που εξυπηρετεί τον αναγκαίο βιοπορισμό τους και ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σε αυτούς υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις οι οποίες αφορούν τις αγωγές κατά του Τύπου. Σύμφωνα με αυτές, καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και παρέχονται ενδεικτικά κριτήρια για να γίνεται η σχετική επιμέτρηση ελεύθερα από τον δικαστή ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης.

Παράλληλα, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος με το σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής κατά του ρατσισμού, τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την εναρμόνιση του δικαίου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και βέλτιστες πρακτικές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της Διοίκησης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία ομάδων και ατόμων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας.

Επιπλέον το Συμβούλιο θα εκπονήσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Το σχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ως προς τα ομόφυλα ζευγάρια είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Άνοιξη, ωστόσο ουδέποτε έφτασε στη Βουλή λόγω πολιτικών εξελίξεων.

Βάσει των διατάξεων αναγνωρίζονται στα μέρη δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Περαιτέρω τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις βάσει των αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από τον γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν ακόμα και σε κληρονομικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια δεν ρυθμίζεται από τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, "αναμένουμε να ακούσουμε όλες τις απόψεις".

ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και ως προς τον Ποινικό Κώδικα. Για παράδειγμα, ως προς τα ρατσιστικά εγκλήματα καταργείται το στοιχείο τέλεσης της πράξης που αφορά στο "μίσος" και δίνεται βαρύτητα σε αντικειμενικά στοιχεία που αφορούν για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του θύματος.

ΠΟΡΕΙΕΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αλλαγές που αφορούν στην παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω συναθροίσεων. Βάσει των νέων διατάξεων δίνεται η δυνατότητα στον δικαστή, εφόσον κρίνει ότι έγιναν για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος, να μην επιβάλλει ποινή σε περιπτώσεις πλημμελημάτων.

ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα τα κατασχεθέντα και τα δημευθέντα προϊόντα να διατίθενται σε καταστήματα κράτησης για τις ανάγκες απορών κρατουμένων.

Παράλληλα επεκτείνεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης ώστε να καλύψει περιπτώσεις φοίτησης κρατουμένων και απόλυσης ανάπηρων κρατουμένων.

Στην κατεύθυνση αυτή ρυθμίζεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση.

 

* Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v