Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Μπορεί να βρεθεί λύση εντός εβδομάδας

Δεν θα υπάρξει απόφαση για τα 2 δισ. σήμερα, λέει ο Ντάισελμπλουμ αλλά θέτει ως προτεραιότητα την ομαλή ανακεφαλαιοποίηση. Εφικτή η συμφωνία εντός ημερών, τονίζουν Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις. Λεπτομέρειες για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ζητά ο Σόιμπλε.

Μοσκοβισί: Μπορεί να βρεθεί λύση εντός εβδομάδας

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα των πλειστηριασμών και στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ τις αμέσως επόμενες ημέρες εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος προσερχόμενος στη συνεδρίαση, «είμαι θετικός, δουλεύουμε για το πρώτο γκρουπ milestones, τα περισσότερα έγιναν αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος».

Πρόσθεσε ότι «με πνεύμα συμβιβασμού μπορούμε να τα βρούμε, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες». Απαντώντας μάλιστα στο τι εννοεί με το επόμενες ημέρες διευκρίνισε «αυτή την εβδομάδα».

«Οι ελληνικές αρχές είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε από την πλευρά του ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι αυτό το στοιχείο το διαπίστωσε στο ταξίδι του στην Αθήνα προ δύο εβδομάδων. Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένα ανοικτά θέματα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυσκολία που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του προσφυγικού και σημείωσε ότι προωθείται έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των υποχρεώσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λάβει την δόση, τονίζοντας πως δεν έχει προχωρήσει στην συγκρότηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (σ.σ. στην συμφωνία του Ιουλίου προβλεπόταν η δημιουργία Ταμείου για την πώληση περιουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ). Συνέδεσε μάλιστα την ανακεφαλαιοποίηση με το συγκεκριμένο θέμα.

Περισσότερο «πιεστικός» προς τις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Η Γαλλία θέλει στο σημερινό Eurogroup μια συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Μισέλ Σαπέν. «Η Ελλάδα κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες. Είναι σχολαστικοί και σέβονται τη συμφωνία του Ιουλίου», τόνισε.

«Ενα "αγκάθι" παραμένει: οι πλειστηριασμοί των σπιτιών ανθρώπων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Θέλω να υπάρξει μια συμφωνία σήμερα. Η Γαλλία θέλει συμφωνία σήμερα», σημείωσε ο κ. Σαπέν λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ: Βασική προτεραιότητα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση

Δεν θα ληφθεί απόφαση σήμερα για τα 2 δισ. ευρώ, διεμήνυσε από την πλευρά του το επικεφαλής του Eurogroup. Εγινε πολλή δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, στα prior actions και στις τράπεζες, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν, δήλωσε. Θα ακούσω πρώτα τι έχει να πει η Κομισιόν, συμπλήρωσε.

Όπως είπε, ο χρόνος είναι περιορισμένος. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη ομάδα προαπαιτουμένων και να δούμε τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών. Βασική προτεραιότητα είναι να μη διασαλευτεί η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Συνάντηση Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ

Εν τω μεταξύ, την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όσον αφορά στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το αποψινό Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Να σημειωθεί ότι καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.

Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου, που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico» επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα -και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή».

Ο ίδιος αξιωματούχος άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο, αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v