Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Επιμονή Γιούνκερ στις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, αλλά και κυβέρνησης στο «όχι». Ζητείται πολιτική λύση στους πλειστηριασμούς. Επικοινωνία Τσίπρα και με Ολάντ-Μέρκελ, «αν χρειαστεί». ΟΠΑΠ και διαγωνισμοί για ιντερνετικό στοίχημα στα ισοδύναμα. «Δύσκολα» τα 2 δισ. τη Δευτέρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ ήδη οι συνεργάτες τους συνομιλούν για την ώρα και την ατζέντα.

Το βέβαιο είναι ότι η επικοινωνία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μαξίμου για το προσφυγικό που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ανατολικό Αιγαίο και της Εκκλησίας.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέφερε χθες τη σχετική πρόταση. Είπε μάλιστα ότι θα αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία εντός του έτους, παρότι η Αθήνα έχει διατυπώσει επισήμως (σ.σ. και εκ νέου ο πρωθυπουργός χθες από τη Μυτιλήνη) την άρνησή της.

Πλειστηριασμοί - 100 δόσεις

Η επικοινωνία δεν θα αφορά ωστόσο μόνο στο προσφυγικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα θέσει θέμα πολιτικής λύσης στα μείζονος σημασίας ανοικτά θέματα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας (που όπως φαίνεται, δύσκολα θα είναι έτοιμο να εγκρίνει την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ) αλλά και της αξιολόγησης, δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφει το κουαρτέτο για να ξεκινήσει η διαδικασία. 

Στο επίκεντρο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τίθενται τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και οι 100 δόσεις. 

«Δεν αποσύρουμε το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», λένε, παραπέμποντας στον νόμο Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς. Αυτό, εξηγούν, θα γίνει μόνο όταν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει τα όρια προστασίας που έχουν παρουσιάσει οι εκπρόσωποι των εταίρων, τόσο ως προς τις αντικειμενικές αξίες, όσο και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η προεργασία έγινε το προηγούμενο διήμερο μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, του οποίου η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε (και) ως προπομπός της έλευσης Γιούνκερ «λίαν συντόμως».

Εν τω μεταξύ πάντως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας, δεδομένου ότι δεν έχουν κλείσει τα θέματα. Νωρίτερα από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών η Άνικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, είχε δηλώσει πως το Eurogroup θα είναι άλλη μία ευκαιρία για μία αποτίμηση της κατάστασης.

Και με Ολάντ-Μέρκελ, «αν χρειαστεί» 

Σε δεύτερο χρόνο, «εάν κριθεί αναγκαίο», ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον Φρ. Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται και η υποστηρικτική στάση του Γάλλου προέδρου στην προστασία της πρώτης κατοικίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα πρώτος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συζητήσουν εκ νέου το θέμα.

Τα ισοδύναμα

Αναφορικά με το θέμα των ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι ακόμα στο τραπέζι το να αυξηθεί 5 λεπτά η κάθε στήλη σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Αυτή η επιβάρυνση θα έχει τη μορφή τέλους και όχι φόρου, προκειμένου να μην παραβαίνει τη σύμβαση του Δημοσίου με τον OΠΑΠ. 

Παράλληλα, ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις άδειες σε στοιχηματικές εταιρίες, προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να προκηρύξει τις μόνιμες άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού. Το σχέδιο ναυάγησε, όταν διαπιστώθηκε ότι τα τελικά έσοδα θα ήταν σχετικά περιορισμένα σε σχέση με τις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου.

Κομισιόν: Ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο του Eurogroup της Δευτέρας

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος, δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη-μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία», κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Α. Μπράιτχαρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v