Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα μπάχαλου η Βουλή

Αψιμαχίες, αντεγκλήσεις και «βροχή» από εκπρόθεσμες τροπολογίες. Οι έντονοι διάλογοι και οι σπαρταριστοί μονόλογοι. Ποια τα πρόσωπα της χθεσινής... κρίσιμης συνεδρίασης.

Εικόνα μπάχαλου η Βουλή

Η εικόνα της Βουλής και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα μέτρα, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι το πολιτικό μας σύστημα «νοσεί». Συνεχείς αντεγκλήσεις (τις πιο πολλές φορές χωρίς λόγο), θεματολογία που είχε να κάνει εν πολλοίς με άλλα θέματα και όχι με το αντικείμενο του πολυνομοσχεδίου, καθώς και πλήθος εκπρόθεσμων τροπολογιών και νομοτεχνικών βελτιώσεων -ένεκα και των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας- ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία στον «ναό της δημοκρατίας». Όσο για την πολυπόθητη συναίνεση, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμα για να τη δούμε ανάμεσα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη σκιά του προπηλακισμού του Γιώργου Κουμουτσάκου έξω από το κτίριο της Βουλής και των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές.

Από το «μενού» δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ούτε καν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Μεγάλη ένταση υπήρξε και με τις προσθήκες και τις αφαιρέσεις στο νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα με την τροπολογία που προέβλεπε την αναστολή κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων μέχρι την κύρωση των οικείων δασικών χαρτών, που ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τελικά αποσύρθηκε.

«Χαμένοι είστε»

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, συζήτηση προκάλεσαν ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος από το βήμα άνοιξε διάλογο με τους βουλευτές και σχολίασε τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, τον οποίο... κατάφερε να εκνευρίσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

«Όποιον και να βγάλετε, χαμένοι είστε», ήταν η ατάκα του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων που, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε να βγάλει αποτυχημένους και τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς:

«Ο Ευ. Μεϊμαράκης: Μια φορά αποτυχών, πάντα αποτυχών.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης: Είναι ένας βιβλιοπώλης ακροδεξιός.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας: Είναι γιος βασιλόφρονα από τη Θεσσαλονίκη».

Στο σημείο εκείνο, ξέχασε ποιος είναι ο τέταρτος: «Ποιον έχετε τέταρτο υποψήφιο;» ρώτησε προς τα έδρανα της ΝΔ, για να του υπενθυμίσουν το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ποιον; Α, αυτόν... Αυτός έχει την κατάρα!», είπε, για να διευκρινίσει πάντως αμέσως: «Εντάξει, να κάνουμε και λίγο χιούμορ».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αμέσως μετά την ομιλία του, άκουσε τον κ. Ηγουμενίδη να λέει με ειρωνικό ύφος: «Ευτυχώς που έρχεται και ο κ. Θεοδωράκης και μιλάει αυτός και οι φίλοι του λαού». Έντονη η αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού:

«Σας δίνουμε τον χρόνο να μας πείτε ποιοι είναι οι φίλοι του λαού και τι υπονοείτε. Ποιος είστε εσείς; Δεν μπορείτε σε έναν άνθρωπο που ίδρυσε ένα λαϊκό κίνημα να αμφισβητείτε τις ρίζες του στην κοινωνία», φώναζε από το έδρανό του, εκτός εαυτού, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια να ανακαλεί τη φράση του.

«Ζήτα συγγνώμη, ντροπή σου»

Μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ επικράτησε κατά την ομιλία του Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε προς τους γαλάζιους κοινοβουλευτικούς:

«Εμείς δεν πολιτικολογούμε όπως κάνετε εσείς, ούτε θρηνολογούμε πάνω στα ερείπια του κομματικού σας κράτους. Εμείς έχουμε έργο, έχουμε αποστολή, έχουμε στόχο για την ανόρθωση, τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό εσείς δεν το ανέχεστε».

Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης: «Ζήτα συγγνώμη, ντροπή σου», φώναξε για να ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί του.

Άμεση ήταν τότε η παρέμβαση του γαλάζιου αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη: «Κύριε Κασαπίδη, δεν μπορείτε να επιβάλετε, ούτε εσείς, ούτε κανένας μας από έναν άλλον να ζητήσει συγγνώμη. Δεν θέλει να ζητήσει, τελειώσαμε. Τι να κάνουμε;».

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζήτησε και ο Μάκης Βορίδης, προκαλώντας την αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έξαλλος σηκώθηκε από τη θέση του και κτύπησε δυνατά με το χέρι του το έδρανο.

Σκουρλέτης: Μας λέτε θεωρίες αντί να μας πείτε γι' αυτό που βλέπετε μπροστά σας! (δείχνει τον Γιώργο Κουμουτσάκο).

Βορίδης: Σας συγχαίρω που είστε ευαίσθητος, κ. υπουργέ. Ποιος οπλίζει το χέρι; Όχι αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις; (δείχνει τον Νίκο Φίλη).

Βαρεμένος (αντιπρόεδρος της Βουλής): Είναι αυτονόητη η καταδίκη και η αποδοκιμασία...

(Ακούγεται από τα έδρανα να λέγεται «η Χρυσή Αυγή, κ. πρόεδρε...»)

Βαρεμένος: Πού το ξέρετε;

Και ακολούθησε πανικός.

Επίθεση στον κ. Φίλη εξαπέλυσαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Φίλης: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διασπούν την εκφρασθείσα καταδίκη των τραμπούκων της ΧΑ εναντίον βουλευτών, με επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Βουλευτές της Χρυσής Αυγής: Να ανακαλέσεις!

Φίλης: Εσείς στο δικαστήριο!

Χριστοδουλοπούλου (αντιπρόεδρος της Βουλής): Εδώ είναι Βουλή και όλοι λένε τις απόψεις τους. Κύριε Κασιδιάρη, καθίστε κάτω! Άντε μπράβο!

Φίλης: Δεν είμαι καραγκιόζης πολιτικάντης, δεν είμαι από αυτούς που αλλάζουν θέσεις. Τιμώ τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα στην τουρκική θηριωδία στον Πόντο. Σέβομαι τον πόνο των σημερινών απογόνων τους. Η πολιτική άποψη είναι σαφής και είναι της Βουλής. Αν έχω διαφορετική επιστημονική άποψη...

«Είστε πολύ μικρή»

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τη ΝΔ σχετικά με την υπόθεση της επίθεσης στον Γιώργο Κουμουτσάκο οδήγησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση να της επιτεθεί με οξείες εκφράσεις:

«Είστε πολύ μικρή για να ασχολείστε με τη Νέα Δημοκρατία. Να ανακαλέσετε την «απαράδεκτη και απρεπέστατη δήλωσή σας εναντίον της ΝΔ, διότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα με αγώνες και θυσίες», τόνισε, απευθυνόμενος στην Όλγα Γεροβασίλη, η οποία του απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους:

«Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, συνέλθετε. Μην κάνετε αρένα το Κοινοβούλιο. Έχετε τα εσωκομματικά σας, γίνονται κατανοητές οι αντιπαραθέσεις. Σας δίνω μια δικαιολογία», σημείωσε ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές της ΝΔ. «Δώσατε μια υπερβολή στην αγανάκτηση και νομίζω ότι παρασυρθήκατε και εγκλωβιστήκατε. Σας καλώ να το ξανασκεφτείτε», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v