Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτή τριπλέτα για την κυβέρνηση

Ανοικτές οι εκκρεμότητες για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και για κόκκινα στεγαστικά δάνεια παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Αλλη τροπολογία (μπίρες) περίμεναν αδίκως, άλλη ήρθε (και αποσύρθηκε με παρέμβαση πρωθυπουργού) για... μη κατεδάφιση αυθαιρέτων. Χάος από τον ξυλοδαρμό του Γ. Κουμουτσάκου από Χρυσαυγίτες.

Καυτή τριπλέτα για την κυβέρνηση

Το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων υπερψηφίσθηκε αργά χθες τη νύχτα από τη Βουλή. Δεν ξεριζώθηκαν ωστόσο τα μεγάλα «αγκάθια» από τα οποία εξαρτάται το «οκέι» του Eurogroup τη Δευτέρα, ενώ η εικόνα που έδωσε χθες η κυβέρνηση παρέπεμψε σε ασυντόνιστη ορχήστρα.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε τη «μάχη» του προσφυγικού από τη Μυτιλήνη με αφορμή την επίσκεψη του Μ. Σουλτς, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία πήγαιναν «μπρος-πίσω» οι μεγάλες εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να μείνουν όλες ανοικτές.

1) Η περίφημη τροπολογία για τη φορολόγηση των μικρών ελληνικών ζυθοποιίων δεν έφτασε ποτέ στην Ολομέλεια. Παρά τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι ΑΝΕΛ αρνήθηκαν να την αποδεχτούν, με τον Πάνο Καμμένο να επιμένει, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι δεν ανήκει στα προαπαιτούμενα.

Κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι... ανήκει στις υποχρεώσεις της «εργαλειοθήκης» διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου» να περάσει η ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο.

2) Τα ισοδύναμα για να μηδενισθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν παρουσιάστηκαν: η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της Ολγας Γεροβασίλη, εξήγησε ότι ποτέ το υπουργείο Οικονομικών δεν αναζήτησε τα ισοδύναμα «μόνο στο ΚΙΝΟ», όπως διέρρευσε προχθές τη νύχτα, αλλά «σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ».

Κατά τη νέα διαβεβαίωση, η («τελική») απόφαση θα ανακοινωθεί σήμερα.

Για τους φόρους υπέρ τρίτων (αγγελιόσημο) έγινε αποδεκτή από τους εταίρους η παράταση, προκειμένου η ρύθμιση να ενταχθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

3) Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια παραμένουν ζητούμενο: παρότι δεν είχαν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσδοκούσε «πράσινο φως» από τους εταίρους, το οποίο δεν δόθηκε ούτε χθες. Ελπίζεται ότι θα υπάρξει πρόοδος σήμερα, πιθανά μέσω νέας τηλεδιάσκεψης.

Οι διαβουλεύσεις -όπως λένε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- θα συνεχιστούν «μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος στο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τόσο ως προς την αντικειμενική αξία όσο και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια.

Μπήκε-βγήκε τροπολογία για μη κατεδάφιση αυθαρέτων

Σαν να μην έφτανε αυτό το «σημειωτόν», προέκυψε θέμα από το πουθενά με τροπολογία που ήρθε... κι έφυγε, για το πάγωμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

Την τροπολογία κατέθεσαν, αίφνης, το απόγευμα οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, με το επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και μετά να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε δασικές περιοχές.

Κατά τις «κακές γλώσσες», για την αναστολή των κατεδαφίσεων είχαν πιέσει «παράγοντες» (βουλευτές και στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης) της ανατολικής Αττικής, που σφύζει από αυθαίρετα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η τροπολογία αποσύρθηκε «μετά από συμφωνία με τον πρωθυπουργό», όπως δήλωσε ο κ. Τσιρώνης. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την απόσυρση όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενό της, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε αντιδράσει σφόδρα μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Λεπτομέρεια: ανακοίνωση εναντίον της τροπολογίας εξέδωσαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι από τους οποίους... προέρχεται ο κ. Τσιρώνης.

Ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου από Χρυσαυγίτες

Εν μέσω όλων αυτών, κορυφώθηκε η «Φιλιάδα» στη Βουλή, με αφορμή την επίθεση Χρυσαυγιτών στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, όταν ο τελευταίος προσήλθε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντιακών σωματείων στο Σύνταγμα για τη γνωστή δήλωση του υπουργού Παιδείας περί εθνοκάθαρσης, αντί Γενοκτονίας, των Ποντίων.

Οταν ο κ. Κουμουτσάκος μπήκε στην Ολομέλεια με αίματα στο μέτωπο και σκισμένο σακάκι, επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς ο ίδιος ανέφερε μεν ότι δέχθηκε επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο χαρακτήρισε (όπως και ο Μάκης Βορίδης) «ηθικό αυτουργό» τον Νίκο Φίλη.

Ο υπουργός αντέδρασε έντονα: «Ποιοι οπλίζουν το χέρι των τραμπούκων; Ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Φύσσα; Η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του νεοφασισμού», τόνισε από το βήμα της Βουλής.

«Σκέψεις» για... πρόταση μομφής

Λίγα λεπτά αργότερα κυκλοφόρησε από τη ΝΔ η «ιδέα» να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του κ. Φίλη, καθώς σχετική δήλωση είχε μόλις κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Εάν αυτό συνέβαινε, η Βουλή θα διέκοπτε αμέσως τις εργασίες της για να συζητηθεί επί διήμερο η πρόταση μομφής και να γίνει η ψηφοφορία -με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα να περνά στην... ουρά της αναμονής.

Πρόταση μομφής βεβαίως δεν κατατέθηκε αλλά κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει πώς θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες ημέρες...

«Θα γίνουν συλλήψεις»

Στο στόχαστρο όλων βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, επειδή οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν ατάραχες τον ξυλοδαρμό του βουλευτή από τους Χρυσαυγίτες.

Για το θέμα ζήτησε επιτόπου ενημέρωση (ή "εξηγήσεις") από τον υπουργό ο κ. Τσίπρας. "Η αστυνομία δεν μπορούσε να εισχωρήσει στους συγκεντρωμένους και να συλλάβει τους δράστες", φέρεται να απάντησε ο κ. Τόσκας.

Με τη διαβεβαίωση ότι οι δράστες βρέθηκαν και θα συλληφθούν στις επόμενες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v