Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γνωμοδότηση της Αρχή Προστασίας για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών

Στη γνωμοδότηση της Αρχής, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της συνεχούς λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό των νέων.

Η γνωμοδότηση της Αρχή Προστασίας για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών

Γενικού χαρακτήρα γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών "αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους εφόσον έχει λήξει η αρχική τους θητεία" εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επισημαίνεται ότι αρμόδιο επί της συνταγματικότητας ή μη των νόμων είναι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και ως εκ τούτου η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, δίνει ωστόσο ένα στίγμα.

Ειδικότερα, στην υπ΄ αριθμ. 5/2015 γνωμοδότηση της Αρχής, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της συνεχούς λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών και το νόμο 4055/2102 η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό των νέων. Ακόμη, επισημαίνεται στην γνωμοδότησή ότι νόμιμα η Αρχή εξακολουθεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη συγκρότησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v