Οι σχέσεις κυβέρνησης - Κομισιόν έχουν εισέλθει σε νέα φάση μετά τις 12 Ιουλίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της, αφήνοντας στην άκρη δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Όλα τα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν στην ώρα τους, αφήνοντας όμως περιθώρια συμβιβασμών.
Η λέξη «συμβιβασμός» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, με πρώτο ορόσημο αυτό της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε όπως είπε στόχος της Επιτροπής είναι πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup πρέπει να έχουν κλείσει τα ανοικτά θέματα.
«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε καλούς συμβιβασμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα σε συνάρτηση με τα βάρη που υφίσταται η Ελλάδα λόγω προσφυγικού. Όπως είπε, η Κομισιόν έχει μόνο μία πυξίδα: την εφαρμογή των κανόνων. Και για την Ελλάδα πυξίδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος. Τίποτα δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων».
Ευθύς αμέσως όμως έσπευσε να στρογγυλέψει τις πρώτες εντυπώσεις, κάνοντας παραπομπή στις δηλώσεις Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες εντός των κανόνων υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί αφού δούμε πραγματικές δαπάνες και στοιχεία.
Στα επιμέρους καυτά ζητήματα ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει έως τη Δευτέρα συμβιβασμός για το θέμα των κόκκινων δανείων, τοποθέτησε με σαφήνεια τις αλλαγές στο ασφαλιστικό εντός Νοεμβρίου, συναρτώντας τες μάλιστα με το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη λήψη ενός δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα. Χρονικά στη συνέχεια έβαλε την έναρξη της αξιολόγησης, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ώστε στη συνέχεια και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Ερχομαι ως φίλος
Ερχομαι στην Ελλάδα ως φίλος, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Περάσαμε μια δύσκολη κρίση τους τελευταίους μήνες αλλά σώσαμε τα βασικά: η χώρα έμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».
Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «μετά τον Ιούλιο υπάρχει εμπιστοσύνη και θετικό μομέντουμ. Αυτό θέλουμε να διατηρηθεί». Συμπλήρωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα και δύσκολες συζητήσεις. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις έως το τέλος του έτους».
Το Eurogroup της Δευτέρας θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, τόνισε και θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος έως τότε. «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί».
Οι εκκρεμότητες
Οι συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ήταν ειλικρινείς και δείχνουν το θετικό κλίμα, σημείωσε ο Επίτροπος και επανέλαβε ότι «ήρθα εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».
Τόνισε, όμως, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που εκκρεμούν: ένα είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου (θέμα που είναι κυρίως ευθύνη της ΕΚΤ), αλλά και τα κόκκινα δάνεια. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι αλλά και παράλληλα να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Ξέρουμε ότι ο Ελληνας είναι συνδεδεμένος με την κατοικία του. Πρέπει να προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή αλλά και να δημιουργήσουμε κουλτούρα πληρωμής. Εκτιμώ ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό».
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να αρθούν τα capital controls και να ανακάμψει η οικονομία.
Όπως είπε ο επίτροπος, τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ήδη διαθέσιμα για την Ελλάδα αλλά για να εκταμιευτούν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σχετικά με τη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος και τη δομή του έως το τέλος του έτους.
Ρύθμιση χρέους για συμμετοχή του ΔΝΤ
Όπως είπε και χθες, το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση. Το Eurogroup δεσμεύτηκε για αυτό το καλοκαίρι και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια ευφυή λύση, η οποία θα εξασφαλίσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα.
Ο Επίτροπος σε συναντήσεις του με τον επιχειρηματικό κλάδο τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης. Η χώρα, σημείωσε, μπορεί να ξαναχτίσει την οικονομία της και να επιστρέψουν οι επενδύσεις ενώ παράλληλα να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους υπέφεραν. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα και έχει τεράστια στοιχεία ενεργητικού.
Τέλος, ανέφερε ότι συζήτησε με τον Γ. Κατρούγκαλο για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων αλλά και το ασφαλιστικό.