Νουί: Υπάρχει χρόνος για ασφαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Επισημαίνει ότι το ποσό των 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο τρίτο πρόγραμμα λειτουργεί ως ασφάλεια, αφού υπερκαλύπτει την υστέρηση των 14,4 δισ. ευρώ που προέκυψε από τα stress tests των τραπεζών.

Νουί: Υπάρχει χρόνος για ασφαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, επισημαίνει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώνοντας τη φωνή της με αυτήν του Μάριο Ντράγκι για έναν ζωτικό στόχο: να μη διατρέξουν κανένα κίνδυνο κουρέματος οι καταθέσεις.

Η Νουί τονίζει ότι ο χρόνος είναι αρκετός για κάτι τέτοιο και προσθέτει, μάλιστα, ότι το ποσό των 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο τρίτο πρόγραμμα λειτουργεί ως ασφάλεια, αφού υπερκαλύπτει την υστέρηση των 14,4 δισ. ευρώ που προέκυψε από τα stress tests των τραπεζών.

Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», η επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής αγγίζει επίσης, εμμέσως, το επίκαιρο θέμα των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να παρέχεται προστασία σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται», αλλά και να δημιουργηθούν αντικίνητρα για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Όπως λέει, «ένα νομικό σύστημα που προστατεύει ένα υπερβολικά υψηλό ποσοστό των δανειοληπτών, ξεκάθαρα δίνει σε κάποιους τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το σύστημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v