Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι σαφή. Χωρίς να καλυφθούν τα 48 προαπαιτούμενα, τα 2 δισ. ευρώ της δόσης δεν εκταμιεύονται και ο χρόνος έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ήδη μετρά αντίστροφα.
Μετά τις απανωτές προειδοποιήσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ήταν παραπάνω από σαφής στις χθεσινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αν δεν επιλυθούν τα τρία-τέσσερα εκκρεμή ζητήματα στο μέτωπο των προαπαιτουμένων για τα 2 δισ. ευρώ έως το Eurogroup, «η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη τη Δευτέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μεγάλα «αγκάθια» επί της ουσίας είναι δύο.
Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για την κατάργηση του οποίου η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια αναζήτησης ισοδυνάμων, η οποία όμως μέχρι σήμερα μοιάζει περισσότερο με το ράβε-ξήλωνε (δουλειά να μη σου λείπει), και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για εξεύρεση κοινού τόπου αναφορικά με τους πλειστηριασμούς έως τη Δευτέρα ενώ η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο την πολιτική λύση.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο πως αν έως τη Δευτέρα κλείσει ένα από τα δύο μεγάλα ανοιχτά θέματα, τότε οι πιθανότητες να υπάρξει συμβιβασμός για το έτερο αυξάνονται.
Επικρατέστερο δε, θεωρείται να βρεθεί λύση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Το σενάριο στο οποίο επικεντρώνεται η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από αυτό που αφορά στην αύξηση του κόστους κάθε στήλης ΚΙΝΟ η οποία παίζεται στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ, από τα 50 στα 55 λεπτά. Πέρυσι παίχτηκαν 4,6 δισεκατομμύρια στήλες και επομένως η αύξηση των πέντε λεπτών -υπέρ δημοσίου- θα μπορούσε να σταθεί ικανή να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, ακόμα και εάν πέσει ο τζίρος.
Το πρόβλημα είναι ενδεχόμενα νομικά κωλύματα τα οποία η κυβέρνηση διερευνά, την ώρα που κύκλοι της αγοράς παιγνίων τα υποδεικνύουν με σαφήνεια. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. προβλέπει φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας με συντελεστή 30% και ενσωματώνει ρήτρα σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση αυτής της επιβάρυνσης.
Επιπρόσθετα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η αύξηση του κόστους του ΚΙΝΟ θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου και ως εκ τούτου όσα χρήματα θα κέρδιζε από την αύξηση των 50 λεπτών ανά στήλη στα 55, θα τα έχανε το δημόσιο από την παράλληλη πτώση των ακαθάριστων κερδών της επιχείρησης.
Τα επιχειρήματα αυτά σταθμίζονται από την κυβέρνηση η οποία όμως φαίνεται να χάνει το ένα μετά το άλλο τα πιθανά ισοδύναμα. Τις προηγούμενες ημέρες στο τραπέζι είχε πέσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της αύξησης του συντελεστή από το 13% στο 23% για το μοσχαρίσιο κρέας (απορρίφθηκε), σενάριο αύξησης της επιβάρυνσης εξόφλησης των διαφόρων λογαριασμών στα ΕΛΤΑ (απορρίφθηκε με τη βεβαιότητα ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν στις τράπεζες τους λογαριασμούς τους), ή ακόμα και σενάριο άντλησης μέρους των ισοδυνάμων που αναζητούνται από αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας («μαζεύτηκε» από το υπουργείο Οικονομικών).
Έτσι, το πρόβλημα παραμένει ακόμα άλυτο. Το μόνο δεδομένο μέχρι τώρα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμάσει τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, με την οποία θα δίνεται νομική κάλυψη σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, με παράταση της προθεσμίας υπαγωγής τους σε καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Νοεμβρίου.
Αν μέχρι τη Δευτέρα βρεθούν και συμφωνηθούν τα ισοδύναμα, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα καταργηθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, απλώς θα ισχύσει η παράταση και θα εφαρμοστεί κανονικά.