Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ανοίγουν τα βιβλία προσφορών

Εν αναμονή της απόφασης του SSM για το τι «μετράει» από τα capital plans των τεσσάρων συστημικών, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα βιβλία προσφορών. Πλην της Eurobank, μία ακόμη τράπεζα φέρεται έτοιμη να απευθυνθεί άμεσα στους επενδυτές.

Τράπεζες: Ανοίγουν τα βιβλία προσφορών

Τα τελευταία αλλά δύσκολα μέτρα στη διαδρομή της ανακεφαλαιοποίησης καλούνται να κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα -το αργότερο έως την 20ή Νοεμβρίου- οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Τον χορό της τελευταίας πράξης θα ανοίξει ο όμιλος της Eurobank, η διοίκηση του οποίου ανακοίνωσε ότι το βιβλίο προσφορών (book building) θα... ανοίξει την επόμενη εβδομάδα (9-13 Νοεμβρίου), με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ισόποσο με το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προέκυψαν από τα stress tests.

Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα προηγηθεί των reverse split.

Παράλληλα, η ETE ανακοίνωσε την πώληση έως και του συνόλου της Finansbank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank όρισαν τις ημερομηνίες για τις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν πως δεν αποκλείεται και μία ακόμη τράπεζα να ζητήσει τη στήριξη των επενδυτών εντός της επόμενης εβδομάδας. Κρίσιμη ωστόσο παράμετρος, που εν πολλοίς θα κρίνει τόσο τον χρόνο όσο και το ύψος της ιδιωτικής τοποθέτησης, είναι, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η τελική απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) όσον αφορά στα οφέλη από τα capital plans που υπέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το καυτό ζήτημα με τον SSM παραμένει ανοικτό, με τις ελληνικές τράπεζες να επιδιώκουν από τον Εποπτικό Μηχανισμό να αμβλύνει τη σκληρή γραμμή του και να δεχθεί μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες θα μειώσουν τον λογαριασμό του βασικού σεναρίου. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι είναι δύσκολο να καμφθεί η... σκληρή στάση του επόπτη, ενδεχόμενο που εκτιμάται πως θα δυσκολέψει ορισμένες εκ των τραπεζών. Ο SSM αναμένεται να γνωστοποιήσει την απόφασή του στις διοικήσεις των τραπεζών στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Επαφές στο εξωτερικό

Με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται, αν όχι όλες, ήδη εκτός Ελλάδος, με στόχο τον τελευταίο αλλά ουσιαστικότερο γύρο ενημέρωσης των ξένων επενδυτών.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κινούνται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης ενώ τις επόμενες ημέρες στις ξένες πρωτεύουσες αναμένεται να βρεθούν τα στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank.

Οι πληροφορίες από τα τραπεζικά επιτελεία αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων για συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου παραμένει ζωηρό, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ψαρεύουν από την ίδια δεξαμενή ιδιωτών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος που συμμετέχει στις επαφές με τους ξένους αναφέρει στο Euro2day.gr ότι "είναι θετικοί και το μόνο που τους προβληματίζει είναι η εξέλιξη στις συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση".

Εφόσον, λοιπόν, η αξιολόγηση κυλήσει ομαλά, εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα ενθαρρυνθούν, βλέποντας με θετικότερο μάτι το ενδεχόμενο επένδυσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v