Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκουρλέτης: Ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για ΔΕΣΦΑ

Ο υπουργός είπε ότι η πώληση του 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την αζέρικη εταιρεία, καθώς αυτή πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου για την εξαγορά του 66% των μετοχών.

Σκουρλέτης: Ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για ΔΕΣΦΑ

Στο ενδιαφέρον Ελλήνων επενδυτών για εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο υπουργός είπε ότι η πώληση του 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την αζέρικη εταιρεία, καθώς αυτή πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου για την εξαγορά του 66% των μετοχών.

Όσο για το ενδιαφέρον επενδυτών οι οποίοι θα μπορούσαν να αγοράσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου το ποσοστό της Socar να περιοριστεί στο 49%, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι έχει εκδηλωθεί εκ μέρους ιταλικών, βελγικών και ισπανικών εταιρειών, οι οποίες είναι οι αντίστοιχες του ΔΕΣΦΑ εταιρείες διαχείρισης των δικτύων φυσικού αερίου των χωρών τους.

Εκτός από αυτούς, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον έχει δείξει και σύμπραξη ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο ο υπουργός δεν θέλησε να πει κάτι περισσότερο, ή να δώσει κάποιο συμπληρωματικό στοιχείο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι όποιες συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο, χωρίς να είναι βέβαιο πότε και αν θα ολοκληρωθούν, με δεδομένο ότι η ισχύς της εγγυητικής επιστολής της Socar λήγει με το τέλος του έτους.

Όπως είναι γνωστό, η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει όρο προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση, τη μείωση του ποσοστού της Socar στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ κάτω από το 50%.

Ο λόγος είναι ότι η αζέρικη εταιρεία ανήκει από το δημόσιο κράτους που δεν έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία του τις κοινοτικές οδηγίες για την ενέργεια, η Socar ασκεί δραστηριότητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, δηλαδή παραγωγή, μεταφορά και εμπορία, ενώ συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v