Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το νέο παζάρι με SSM για τις ΑΜΚ

Μετά τον προσδιορισμό της κρατικής βοήθειας, ακολουθεί η «μάχη» για τη φόρμουλα των ΑΜΚ. Η ευχέρεια που ζητούν οι τράπεζες και η στάση του SSM και της DG Comp. Τα όπλα της Πειραιώς και της Εθνικής. «Αγκάθι» για όλους οι επισφάλειες. Σήμερα τα ΔΣ για γενικές συνελεύσεις.

Τράπεζες: Το νέο παζάρι με SSM για τις ΑΜΚ

Δύο νέοι κύκλοι κρίσιμων συζητήσεων άνοιξαν από χθες για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με αντικείμενο κρίσιμα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ φόντο παραμένει το τεράστιο μέγεθος των επισφαλειών, όπως ανάγλυφα έδειξε το στρεσάρισμα της ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (AQR), ο «καυτός» λογαριασμός του οποίου ανήλθε σε 9,2 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πεδίο σκληρής διαπραγμάτευσης είναι με τον SSM και την DG Comp, με στόχο να περιοριστούν οι πιέσεις που ασκεί η διοίκηση του εποπτικού μηχανισμού στις ελληνικές τράπεζες, ούτως ώστε να καλύψουν με μετοχές, μέσω των book building, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι επί τους συνόλου των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις επί του θέματος αναμένεται να είναι έντονες και ευελπιστούν πως στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Το δεύτερο πεδίο αφορά την εκ νέου ενημέρωση των ξένων επενδυτών, καθώς ορισμένα από τα δεδομένα των πρώτων συζητήσεων, του premarketing, έχουν αλλάξει και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση των νέων δεδομένων.

«Το ενδιαφέρον των ξένων υπάρχει και είναι ενθαρρυντικό και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, παρά τις διαφορές των αποτελεσμάτων του stress test. Μένουν ωστόσο μία σειρά από ζητήματα να διευκρινιστούν και να δοθεί στους επενδυτές ένα περιθώριο ανάλυσης των νέων δεδομένων», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν διοικητικά συμβούλια για να οριστούν οι ημερομηνίες των γενικών συνελεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η μάχη με τον SSM

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ζητά και επιμένει από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες με έκδοση μετοχών. Ουσιαστικά, επιμένει στην αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς εκ των πραγμάτων η συμμετοχή της κρατικής βοήθειας έχει προσδιορισθεί κατά 75% με CoCos και 25% με κοινές μετοχές.

Η ελληνική πλευρά, δηλαδή οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, αντιπροτείνουν η κάλυψη με μετοχές να γίνει ανάλογα με τη δυνατότητα που θα μπορεί να έχει η κάθε τράπεζα. Ουσιαστικά, να μην είναι ενιαία και για τις τέσσερις. «Η καθεμία τράπεζα να καλύψει με μετοχές, πέραν του base scenario, όσο μπορεί», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί το αργότερο εντός του επόμενου 10ημέρου ενώ εξαρτάται και από το κλίμα μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, δεδομένων των σκληρών αποφάσεων που πρέπει να παρθούν τις επόμενες ημέρες, τόσο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, όσο και στο ασφαλιστικό.

Κι εδώ η... μάχη με τον SSM συναντάται με τον αγώνα δρόμου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ξένοι επενδυτές να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, με στόχο την αύξηση της τοποθέτησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τα όπλα

Εκ του αποτελέσματος, το ύψος της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων αφορά περισσότερο τις Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς, για τις οποίες το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ και 4,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι και οι δύο τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακά μαξιλάρια. Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι ήδη έχει κεφαλαιακό μαξιλάρι 600 εκατ. ευρώ από τη δημόσια πρόταση προς τους ομολογιούχους και από άλλες δράσεις, το οποίο μειώνει ισόποσα την ιδιωτική τοποθέτηση του βασικού της σεναρίου.

Δηλαδή, οι κεφαλαιακές ανάγκες 2,2 δισ. ευρώ (βασικό σενάριο συν AQR) περιορίζονται με το κεφαλαιακό μαξιλάρι στο 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πηγές της τράπεζας εκτιμούν ότι το ύψος του book building θα είναι μεγαλύτερο από το 1,6 δισ. ευρώ.

Όπλο για τον όμιλο της Εθνικής αποτελεί η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank. Η διαδικασία είναι δρομολογημένη και ήδη διενεργείται due diligence από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Μάλιστα, το κλίμα βελτιώνεται έτι περαιτέρω, μετά τη σταθερότητα που προσφέρει στην τουρκική οικονομία το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών, που υπόσχεται τόνωση του ενδιαφέροντος των αγορών για την Τουρκία και ενίσχυση του τοπικού νομίσματος.

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το ταμείο της Εθνικής θα ενισχυθεί από το έσοδο που θα προκύψει από την πώληση της Finansbank, τονίζει στο Εuro2day.gr στέλεχος της αγοράς και προσθέτει πως η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει και μία σειρά άλλων κινήσεων, με στόχο την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v