Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνια και τσακωμοί στη ΝΔ για το ντιμπέιτ

Οι επιστολές Γεωργιάδη και Μητσοτάκη, που τάσσονται υπέρ της τηλεμαχίας. Γιατί ο Μεϊμαράκης την αρνείται. Ναι μεν, με όλους δε, η θέση Τζιτζικώστα. Αιτήματα για εθνικές συνδιασκέψεις και τοποθετήσεις των τεσσάρων στην Κ.Ο.

Γκρίνια και τσακωμοί στη ΝΔ για το ντιμπέιτ

Το ντιμπέιτ και η ανάγκη διεξαγωγής του ή όχι είναι η νέα αφορμή αντιπαράθεσης μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ. Είναι ένα θέμα που είχε τεθεί και το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, επανήλθε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά, επιβεβαιώνοντας ότι το κλίμα εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο καλό δεν είναι.

Υπέρ της τηλεμαχίας τάσσονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, κατά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει θετικός σε έναν τέτοιο διάλογο, αλλά με την προϋπόθεση να συμμετέχουν και οι τέσσερις υποψήφιοι.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές κάλπες, σχετική συμφωνία, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να υπάρξει, με τους τέσσερις να απευθύνονται ο ένας στον άλλο διά των δημοσίων παρεμβάσεών τους, ομιλιών ή συνεντεύξεων.

Έτσι, η ανταλλαγή «βελών» συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο και ενώ ο κάθε υποψήφιος χαράζει τη στρατηγική του, μελετώντας τα διαμορφωμένα δεδομένα και τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στόχος όλων, να αναδείξουν τα σημεία υπεροχής τους, να αποφύγουν τα λάθη και να εκμεταλλευτούν αυτά των αντιπάλων τους.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει -πιθανότατα αύριο- η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υποψήφιων αρχηγών, όπου θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνδιασκέψεων ή τοποθέτησης των τεσσάρων ενώπιον της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Επιστολές από τους δύο

Οι δύο υπέρμαχοι, πάντως, του ντιμπέιτ έχουν ήδη αποστείλει και επιστολές, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο δε Άδωνις Γεωργιάδης στον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, τονίζει την ανάγκη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, το έχει θέσει και σε κατ' ιδίαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους συνυποψηφίους του, ενώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με το περιβάλλον του, έστειλε και σε γραπτή μορφή το αίτημά του (ζητά επίσης και τη δημόσια συνεδρίαση της Κ.Ο.) στον προσωρινό πρόεδρο, ο οποίος είναι και ο μόνος που επί της ουσίας αντιδρά.

Απάντηση στην επιστολή προσώρας δεν έχει πάρει, με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει την άρνηση του κ. Μεϊμαράκη, μέσω της χθεσινής του ομιλίας στην Πάτρα: «Είμαι υπέρ του δημόσιου διαλόγου, δεν καταλαβαίνω όσους μιλούν για δημιουργία εσωστρέφειας. Η δημόσια συζήτηση συναγωνιστών δεν απειλεί την ενότητα. Την ενότητα την απειλεί η παραπολιτική», σημείωσε.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες, με τη θεσμική του ιδιότητα, προκειμένου να διεξαχθούν η τηλεμαχία καθώς και οι δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις (τις είχε προτείνει ο Β. Μεϊμαράκης), ώστε «να παρουσιάσουν οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας τις θέσεις τους για τη ΝΔ», ζητά από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα «φροντίζει» να ασκήσει έντονη κριτική για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας, αφού «αντί οι τέσσερις συνυποψήφιοι με ίσους όρους να μπορούμε να απευθυνθούμε στο εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ, ο καθένας αξιοποιεί το όποιο θεσμικό αξίωμα κατέχει για εκλογικούς λόγους, απαξιώνοντας τη διαδικασία», φωτογραφίζοντας κατά κύριο λόγο τον κ. Μεϊμαράκη και δευτερευόντως τον κ. Τζιτζικώστα.

«Στόχος της διαδικασίας είναι να μας δει ο κόσμος και τους τέσσερις και να μας συγκρίνει, και όχι ο καθένας να υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές», τονίζει.

Ο κ. Παπαμιμίκος πάντως, σε απάντησή του, τονίζει ότι τόσο η ΚΕΦΕ όσο και ο ίδιος είναι παντελώς αναρμόδιοι να λάβουν αποφάσεις για debate.

Σοβαρότητα και ενότητα

Από την άλλη μεριά, τους λόγους για τους οποίους αρνείται το ντιμπέιτ εξήγησε από τη Σπάρτη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας. Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη τούτη την ώρα. Γι' αυτό εγώ λέω να πάνε οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Μας ξέρετε πολλά χρόνια. Ξέρετε ποιοι μπορούμε να δώσουμε μάχη», είπε.

Αλλά και συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι τηλεμαχίες γίνονται μεταξύ πολιτικών αντιπάλων, ενώ σημειώνουν ότι ένα debate μεταξύ των συνυποψηφίων για την προεδρία θα έπληττε το κύρος, τη σοβαρότητα και την ενότητα της παράταξης.

Τέλος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, επέμεινε στην πάγια θέση του ότι συμφωνεί με τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας, με την προϋπόθεση όμως ότι σε αυτήν να δώσουν το παρών και οι τέσσερις υποψήφιοι.

Κάτι που δεν φαίνεται τελικά να συμβαίνει, με την γκρίνια στο γαλάζιο στρατόπεδο να συνεχίζεται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v