Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Όλα ανοικτά για το ποσοστό του ΤΧΣ

Επιμένει η κυβέρνηση σε φόρμουλα που να διατηρεί το ποσοστό του Ταμείου στο 20%. Σκέψεις ακόμη και για 30%. Το εύκολο κλειδί των προνομιούχων και η δύσκολη τεχνικά φόρμουλα προκαθορισμένης συμμετοχής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τράπεζες: Όλα ανοικτά για το ποσοστό του ΤΧΣ

Ανοικτές παραμένουν κρίσιμες παράμετροι της αρχιτεκτονικής στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε αύριο πριν το άνοιγμα των αγορών οι επενδυτές να ξέρουν μαζί με τον λογαριασμό ανά τράπεζα και τους όρους με τους οποίους θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr το νομοσχέδιο για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης που ψηφίσθηκε χθες, ορίζει το «σκελετό», μεταθέτοντας σε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου όλα τα κρίσιμα ζητήματα για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Μέχρι αύριο το πρωί, κυβέρνηση, Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, που θα συμπυκνωθούν σε απόφαση υπουργικού συμβουλίου για τα εξής ζητήματα:

- το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου και αν αντίστοιχα οριοθετηθεί εξ αρχής ποσοστό για το ΤΧΣ

- την αναλογία κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) με την οποία το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες

- τον μηχανισμό μετατροπής σε κοινές των προνομιούχων μετοχών στην περίπτωση που Eurobank και Εθνική δεν καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών (σ.σ με το ακραίο σενάριο) από τους ιδιώτες.

- Το discount επί της ονομαστικής αξίας με το οποίο θα υποχρεωθούν να μετατρέψουν σε μετοχές τις ομολογίες ή άλλους τίτλους οι κάτοχοι υβριδικών, ομολόγων μειωμένης και υψηλής διαβάθμισης, αν το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης ήταν αντικρουόμενες. Η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στην ανάγκη το ΤΧΣ να διατηρήσει μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου ποσοστό στις τράπεζες τουλάχιστον 20%. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ελάχιστο ποσοστό που θέλει η κυβέρνηση για το Ταμείο ανήλθε στο 30%.

Κλειδί για να μείνει με 20% το ΤΧΣ οι προνομιούχες μετοχές

Ο εύκολος τρόπος για να το πετύχει τον παραπάνω στόχο η κυβέρνηση είναι να μετατραπούν σε κοινές μετοχές οι προνομιούχες που κατέχει σε Εθνική και Eurobank από την κεφαλαιακή ενίσχυση που είχε δοθεί με τον Πυλώνα Ι του νόμου Αλογοσκούφη, το 2009.

Ο νόμος που ψηφίσθηκε χθες προβλέπει ότι εφόσον οι προνομιούχες μετατραπούν σε κοινές περιέρχονται αυτόματα στο ΤΧΣ και διαθέτουν πλήρη δικαιώματα ψήφου κάτι που τόνισε στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος. Με την μετατροπή το Ταμείο θα διατηρήσει ένα ελάχιστο ποσοστό ακόμη και στην πιθανή περίπτωση που οι τράπεζες, όπως η Eurobank, πετύχουν να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών από ιδιώτες.

Το υπό ποιους όρους θα μετατραπούν, όμως, οι προνομιούχες σε κοινές αποτελεί θέμα που προκαλεί εντάσεις τόσο μεταξύ των τραπεζών λόγω της ιδιαιτερότητας κάποιες να τις έχουν αποπληρώσει, όσο και στο τρίγωνο κυβέρνησης, αρχών και Τρόικας.

Το πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός, χωρίς το Δημόσιο να ευνοηθεί έναντι των κατόχων υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, θα το εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν καταλήξει στη «χρυσή» φόρμουλα.

Μεταβλητή αναλογία κοινών- CoCos ανά τράπεζα θέλει η κυβέρνηση

Στον αντίποδα, τεχνικά δύσκολη είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει μια ευέλικτη φόρμουλα για τη συμμετοχή ιδιωτών και ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα επιτρέπει διαφορετική αναλογία ανά τράπεζα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος διατήρησης ενός ελάχιστου ποσοστού από το Ταμείο (20% ή 30%). Την σχετική επιδίωξη της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr .

Στο θέμα αναφέρθηκαν χθες τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, όσο και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το ΤΧΣ θα πάρει μετοχές για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου, τονίζοντας ότι η πράξη υπουργικού συμβουλίου θα έχει ως στόχο την εξισορρόπηση των συμφερόντων του δημοσίου σε σχέση με τους ιδιώτες.

«Αυτό θα φανεί στην απόφαση που θα πάρουμε στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα καθορίσει ποιά θα είναι η αναλογία μεταξύ «CoCos» και κοινών μετοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Πιο ανοικτά μίλησε ο κ. Δραγασάκης δηλώνοντας ότι το ΤΧΣ πρέπει να διατηρήσει « ένα επαρκές ποσοστό στις τράπεζες. Μάλιστα τόνισε ότι όπου αυτός ο στόχος δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτόματα, θα αναζητείται η επίτευξή του σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η κυβέρνηση επιδιώκει μια μεταβλητή αναλογία κοινών μετοχών και CoCos ανά τράπεζα. Στις περιπτώσεις δηλαδή που το ποσοστό του ΤΧΣ κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω του 20% ή του 30%, η κρατική βοήθεια να δίνεται κατά κύριο λόγο με κοινές μετοχές και δευτερευόντως με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες.

Την ίδια στιγμή η Τρόικα και οι αρχές θέλουν η αναλογία κοινών μετοχών και CoCos να είναι προκαθορισμένη και προτείνουν τη σχέση 75%-25%.

Το που θα βρεθεί η χρυσή τομή θα το μάθουμε με την πράξη υπουργικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v