Η κυβέρνηση πήρε ανάσα από την έκβαση των stress test των τραπεζών, την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίησή τους και την («άκρως θετική») δήλωση του Μάριου Ντράγκι, με την οποία, ουσιαστικά, ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποσυνέδεσε την τραπεζική διαδικασία από την πορεία της αξιολόγησης.
Πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σε υπουργούς και επιτελείς αποφασισμένος να «τρέξει» ό,τι έχει σχέση με τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων, θέτοντας ως dead line την 15η Νοεμβρίου.
Αυτό που θέλει είναι μετά και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού (σχεδιάζεται για το τέλος του μήνα) να ανοίξει επισήμως τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρεί «καθοριστικό παράγοντα» για τις επενδυτικές συζητήσεις.
Ο κ. Ντράγκι συνέβαλε... και επ΄ αυτού, χθες, μιλώντας ανοικτά για την ανάγκη ελάφρυνσης, με το επιχείρημα μάλιστα ότι πλέον δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Στα top oι πλειστηριασμοί
Στις αμέσως επόμενες... ώρες, πάντως, το θέμα που θα βρεθεί στα top της ατζέντας θα είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, με το Μαξίμου να διεκδικεί «πολιτική λύση».
Η έλευση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί την Τρίτη θα δώσει την αφορμή να ανέβουν οι τόνοι, με την κυβέρνηση να θεωρεί ήδη σημαντικό «όπλο» της την σχετική υποστηρικτική δήλωση του Φρανσουά Ολάντ: η φράση του Γάλλου προέδρου «να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς οικονομικών», ερμηνεύθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως «έναρξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο και επί ελληνικού εδάφους».
«Ερχονται» οι εργασιακές σχέσεις
«Αλλά από μόνο του ούτε αυτό το θέμα φτάνει», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, που παραδέχονται ότι το εσωτερικό (σ.σ. κοινωνικό) μέτωπο υφίσταται... ρήγματα, συνεπεία των επώδυνων μέτρων και των «απαράδεκτων καθυστερήσεων» (π.χ. στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση).
Σε πρώτο επίπεδο, οι αρμόδιοι υπουργοί «πήραν την εντολή» να βρουν λύσεις για τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα θέρμανσης και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που έχει εξελιχθεί σε γεφύρι της Αρτας εκθέτοντας την κυβέρνηση εντός κι εκτός της χώρας.
Σε... δεύτερο, πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επανέλθει σε πρώτο πλάνο το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού διαβεβαίωνε χθες ότι το εν λόγω πρόγραμμα «δεν εξαντλήθηκε στην ψήφιση των τηλεοπτικών αδειών», καθώς με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση θα ανοίξει επισήμως το έτερο «καυτό» θέμα, των εργασιακών θέσεων.
Κατά τον ίδιον, οι κινήσεις θα γίνουν στη βάση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών προτύπων», σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και «όχι μονομερώς».
Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει κοινό πλαίσιο διεκδίκησης για συλλογικές συμβάσεις, τριετίες, κατώτατο μισθό.
«Ελεγχόμενη δίοδος» στον Εβρο;
Ολα τα παραπάνω ζητήματα και προβλήματα ωστόσο καλύπτονται από την δραματική εξέλιξη του προσφυγικού.
Οι σχεδόν καθημερινές τραγωδίες στο Αιγαίο, η ευρωπαϊκή αβελτηρία, η επιμονή πρώην ανατολικών χωρών στους «φράκτες», οι ανατριχιαστικές δηλώσεις αξιωματούχων όπως του Βέλγου υπουργού Εσωτερικών... να «μαρκάρονται» οι πρόσφυγες για να εντοπίζονται (κατά την πρακτική των ναζί στους Εβραίους) και το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας της για την «ανοικτή» πολιτική που ακολούθησε αρχικά στο προσφυγικό, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τα όρια της «Ενωμένης Ευρώπης».
Οι αισιόδοξοι αναλυτές αποδίδουν την εκκωφαντική ευρωπαϊκή σιωπή στις τουρκικές εκλογές, που γίνονται σήμερα, εκτιμώντας ότι η ΕΕ θα αναλάβει δράση... από αύριο.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα φέρεται έτοιμη να πάρει αποφάσεις που, σ΄αυτή τη φάση, θα αποτρέψουν νέες τραγωδίες στα νερά του Αιγαίου.
Κατά τις πληροφορίες, σε κυβερνητική σύσκεψη (σήμερα ή αύριο) θα τεθεί το θέμα της «ελεγχόμενης διόδου» από τον φράκτη του Εβρου.
Κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγεί στο Euro2day.gr ότι ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας «ορθώς χθες υποστήριξε το άνοιγμα του φράκτη με την επισήμανση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, διότι μία τέτοια κίνηση πρέπει να οργανωθεί σωστά, συλλογικά και αφού προβληθεί σε επίσημο επίπεδο ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις».
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θεωρήθηκε τυχαία η επίσημη θέση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ο φράκτης και η προβολή του αιτήματος από τα κομματικά μέσα ενημέρωσης.
«Θα ξεσπιτωθούν οι αδύναμοι»;
Οσο για την «σύνδεση του προσφυγικού με την εφαρμογή του προγράμματος», ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του πως αυτή την σύνδεση «την επιβάλλει η ίδια η πραγματικότητα και όχι εμείς».
Αυτή, άλλωστε, ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ όταν συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Μαξίμου.
Για να γίνει κατανοητός δε, παρέπεμψε στο θέμα της στέγης: η χώρα μας, του είπε, θα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να στεγάσει 50.000 πρόσφυγες (όπως συμφωνήθηκε στην μίνι Σύνοδο Κορυφής) και την ίδια στιγμή θα ξεσπιτωθούν οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες της, εάν δεν βρεθεί δίκαιη λύση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;
Απάντηση δεν έλαβε, αλλά μήνυμα εστάλη...