Ξανθός: Με νεοφιλελεύθερο πρόσημο οι αλλαγές στα φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και ήταν σαφώς πιο «σκληρές» στο αρχικό τους στάδιο. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών μετά από διαπραγμάτευση.

Ξανθός: Με νεοφιλελεύθερο πρόσημο οι αλλαγές στα φαρμακεία

Ιδεολογικά αντίθετος με τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας, μεταδίδει το Iatronet.gr.

Ο Ανδρέας Ξανθός σχολίασε ότι οι αλλαγές που έγιναν έχουν σαφώς νεοφιλελεύθερο πρόσημο, το οποίο δεν είναι συμβατό με την ιδεολογική ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και ήταν σαφώς πιο «σκληρές» στο αρχικό τους στάδιο.

Ο κ. Ξανθός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, οι οποίες θα προκύψουν έπειτα από την εφαρμογή του απελευθερωμένου νέου συστήματος και την περαιτέρω διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Τόνισε ότι ο χώρος του φαρμάκου χρειάζεται παρακολούθηση και για τον σκοπό αυτό διαμορφώνεται ένα ''Παρατηρητήριο αγοράς φαρμάκου'', στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων της αγοράς.

Επιχειρηματικότητα

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μεγάλη απειλή για τα φαρμακεία δεν είναι η επιχειρηματικότητα που θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα.

Το πρόβλημα -είπε- είναι η βιωσιμότητα του φαρμακείου, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ροή πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.

Προανήγγειλε βελτίωση στο καθεστώς των πληρωμών, καθώς και ελάφρυνση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Φαρμακοποιοί

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος αμφισβήτησε τα περί διαπραγμάτευσης που ανέφερε ο υπουργός Υγείας και τον κάλεσε να διαπραγματευτεί με αυτούς που ευνοεί με την απόφαση που εξέδωσε.

Αναφερόμενος στη γενική συνέλευση του Σαββάτου, ο κ. Λουράντος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση των φαρμακοποιών για απεργία, αλλά ο ΠΦΣ θα προσβάλει την Τρίτη την υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Δ.Κ

 

*Το ΦΕΚ με τις αλλαγές στα φαρμακεία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v