Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Τρία εσωκομματικά μέτωπα φουντώνουν τα «πάθη»

Η στρατηγική των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων. Η παρέμβαση του Μεϊμαράκη και οι αιχμές του Μητσοτάκη. Τι προτείνει ο Τζιτζικώστας και γιατί ενοχλείται ο Γεωργιάδης.

ΝΔ: Τρία εσωκομματικά μέτωπα φουντώνουν τα «πάθη»

Σε μια ιδιότυπη μάχη στρατηγικής ανάμεσα στους τέσσερις υποψήφιους προέδρους εξελίσσεται η εσωκομματική προεκλογική περίοδος στη ΝΔ. Στη γαλάζια σκακιέρα, επί καθημερινής βάσης ο καθένας αξιολογεί τα διαμορφωμένα δεδομένα και επαναπροσδιορίζει την τακτική του, με στόχο αφενός να αναδείξει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα και αφετέρου, να κτυπήσει τους αντιπάλους του στα αδύνατά τους σημεία.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, τρεις σχεδόν εβδομάδες πριν από τις κάλπες και με άγνωστο Χ της δύσκολης εξίσωσης το ποσοτικό και ποιοτικό στοιχείο του εκλογικού σώματος, αρχίζουν να αποσαφηνίζουν τις προτεραιότητές τους και να ξεδιπλώνουν τον σχεδιασμό τους.

Βάσει αυτού, με τα τωρινά τουλάχιστον δεδομένα, διαμορφώνονται τρία εσωκομματικά μέτωπα στην αντιπαράθεσή τους:

1. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης εναντίον Τζιτζικώστα. Ο πρόεδρος της ΝΔ από τα Μουδανιά διεμήνυσε (σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του για τα εσωκομματικά) ότι «η ΝΔ πρέπει να έχει κοινοβουλευτικό Πρόεδρο», φωτογραφίζοντας έτσι τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το ασυμβίβαστο που έχει από το Σύνταγμα να εκλεγεί βουλευτής μέχρι το 2019. Τον προβληματισμό του για τη λειτουργία του κόμματος εάν εκλεγεί ο κ. Τζιτζικώστας εξέθεσε και ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ενώ ακόμα πιο αιχμηρός ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, με κύρια αιτία τις αποστάσεις του περιφερειάρχη από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Σαμαρά: «Δεν μπορείς να ξεκινάς θέλοντας με τρόπο εμφατικό να πάρεις απόσταση από την κυβέρνηση της ΝΔ και να θες να είσαι πρόεδρος της ΝΔ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

2. Τζιτζικώστας εναντίον Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Μιλώντας στον Αlpha, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «προέχει την επόμενη μέρα η ΝΔ να ξανανοίξει τις πόρτες της, ωστόσο δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι που την υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια και την οδήγησαν στη συρρίκνωση». Αναφερόμενος μάλιστα στους συνυποψηφίους του-πρώην υπουργούς (Μητσοτάκη, Γεωργιάδη), επεσήμανε πως «δεν προχώρησαν τόσο αποφασιστικά όσο θα έπρεπε οι μεταρρυθμίσεις, και όσες έγιναν, ήταν αποσπασματικές». Όπως υποστήριξε, «ήρθε η ώρα να κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός. Να αλλάξουμε εμείς τη νοοτροπία των κλειστών συστημάτων, για να πείσουμε τους πολίτες πως μπορούμε και πάλι να αλλάξουμε τη χώρα. Μόνο αν κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός, μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν και πάλι».

3. Μητσοτάκης εναντίον Μεϊμαράκη. «Καλός ο θεσμικός ρόλος του, αλλά θα πρέπει να ακούσουμε και τις θέσεις του για τη ΝΔ της επόμενης μέρας. Δεν γίνεται να φτάσουμε στις εκλογές και να μην έχουμε ακούσει ούτε λέξη για το κόμμα από υποψήφιους προέδρους», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ενώ αντίστοιχη ήταν η τοποθέτησή του και στον real fm: «Η ιδιότητα του προέδρου που έχει ο κ. Μεϊμαράκης δεν ακυρώνει την ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να ακούσουμε από όλους τους υποψήφιους προέδρους τις σκέψεις τους για το κόμμα και τη χώρα», τόνισε. Αλλά και για το ντιμπέιτ, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε το... γάντι στον κ. Μεϊμαράκη: «Αν δεν γίνονται δημόσιες συζητήσεις, τότε συζητάμε με παραπολιτικά, υπονοούμενα και σπόντες, με αποτέλεσμα να μην κάνουμε καλό στο κόμμα. Μέχρι στιγμής ο κ. Γεωργιάδης έχει δεχθεί και ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι θα δεχθεί τον δημόσιο διάλογο μόνο αν προσέλθει και ο κ. Μεϊμαράκης. Κάνω έκκληση και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αυτή η δημόσια συζήτηση να γίνει», είπε.

Το θετικό της υπόθεσης, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, είναι ότι η συγκεκριμένη αντιπαράθεση των υποψηφίων δείχνει να γίνεται με πολιτικούς όρους και μόνο, κάτι που ευελπιστούν πως θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου.

Είναι -υποστηρίζουν- το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως νικητή και προκειμένου να μην επαληθευθούν τα σενάρια της διάσπασης που διακινούνται ευρέως το τελευταίο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v