Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Η πρόταση για εθνική σύνταξη, επικουρικές και εισφορές

Το σχέδιό του για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης παρουσίασε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Στα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη. Ανοικτό το θέμα των επικουρικών. Κριτική από την Πολιτική Γραμματεία.

Ασφαλιστικό: Η πρόταση για εθνική σύνταξη, επικουρικές και εισφορές

Ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, εθνική σύνταξη για όλους κάτω από τα 390 ευρώ (γύρω στα 384) και αύξηση εργοδοτικών εισφορών ή ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης πρότεινε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και των μελών του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα σε νέα συνεδρίαση, σε κομματικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, εντός της ερχόμενης, κρίσιμης εβδομάδας.

Η χθεσινή συνεδρίαση, που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και αντιδράσεις παρά μόνο για την εμπλοκή της επιτροπής Σοφών στην όλη διαδικασία, είχε ως στόχο τη διαμόρφωση μιας κυβερνητικής πρότασης «για ένα οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο» σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με διατήρηση του «αναδιανεμητικού» του χαρακτήρα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κοινό τόπο αποτέλεσε η διαπίστωση τόσο του υπουργού, όσο και στελεχών του κόμματος, ότι το σύστημα έχει ανάγκη από μεταρρύθμιση, καθώς η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι πολύ δύσκολη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεραμύνθηκε των προτάσεών του για θέσπιση εθνικής σύνταξης, καθώς και ενός ανταποδοτικού μέρους με ποσοστά αναπλήρωσης χαμηλότερα για τους υψηλόμισθους και υψηλότερα για τους χαμηλόμισθους. Η λογική αυτή θα επιδιωχθεί και αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, παρότι η εθνική αναλογιστική αρχή δεν έχει ολοκληρώσει τις μετρήσεις της και το υπουργείο δεν έχει καταλήξει στα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης που θα εφαρμοστούν.

Στη συζήτηση δεν φάνηκε να υπάρχει ενιαία θέση για το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης, καθώς πολλές είναι οι φωνές που θέλουν τη διατήρηση της επικουρικής ασφάλισης ως αυτόνομου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης και αντιδρούν στην ένταξή της στην κύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος σύνδεσε το μέλλον της επικούρησης με την πρότασή του για αύξηση των εισφορών για εργοδότες και ίσως και για εργαζόμενους, κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα. Πρόταση που έχει ήδη απορριφθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από μέλη της Π.Γ. ασκήθηκε έντονη κριτική όσον αφορά στον ρόλο και εν τέλει στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών. Έγινε δε κατανοητό σε όλους τους τόνους ότι το πόρισμα απορρίπτεται όχι μόνο ως βάση διαλόγου αλλά κυρίως ως βάση μεταρρύθμισης, καθώς θεωρείται από την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αλλάζοντας τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Συζήτηση υπήρξε και για την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η τρύπα για το 2016 και μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η εξεύρεση νέων πόρων, πέραν αυτών από τις εισφορές, όπως η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v