Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιολόγηση-προσφυγικό πάνε «πακέτο»

Για κόκκινα δάνεια, συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις, Ταμείο, μίλησε ο Α. Τσίπρας στον Φ.Β. Στάινμαγερ. «Η ίδια η ζωή συνδέει την εφαρμογή του προγράμματος με το προσφυγικό, όχι εμείς», απαντά η Αθήνα στους υψηλούς επισκέπτες. Η Βουλή σε... υπερωρίες χάριν της αξιολόγησης.

Αξιολόγηση-προσφυγικό πάνε «πακέτο»

Ο Νοέμβριος έρχεται και ο πυρετός ανεβαίνει στο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ρισκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η «εντολή» προς το επιτελείο είναι κοφτή: μέχρι τις 15 του μήνα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο φάσεις των προαπαιτουμένων, ώστε μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού (στο τέλος του μήνα) να τεθεί επισήμως επί τάπητος το χρέος.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις τις τελευταίες ημέρες -με πλέον χαρακτηριστική την αδυναμία εξεύρεσης ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: «Επρεπε να τα έχουμε βρει μέσα σε δυο-τρεις ημέρες αντί να γίνουν σίριαλ», λένε και διαβεβαιώνουν ότι η λύση θα ανακοινωθεί «στις επόμενες ώρες».

Η εντολή για επίσπευση των νομοθετικών διαδικασιών θα οδηγήσει τη Βουλή σε... υπερωρίες: προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, το μεν νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συζητηθεί-ψηφισθεί «κατεπειγόντως», δηλαδή στις επόμενες 48 ώρες, ενώ για το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων θα επιλεγεί η διαδικασία του επείγοντος, ώστε να ψηφισθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Προσδοκία της κυβέρνησης είναι να ευοδωθεί, στο μεταξύ, η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και να προστεθεί στο οπλοστάσιο της πρώτης αξιολόγησης «με οποιαδήποτε μορφή» (σ.σ. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή Υπουργικού Συμβουλίου).

Η αισιοδοξία ότι (πλην άλλων απροόπτων...) θα ευοδωθεί η αξιολόγηση πηγάζει από τα σημεία-κλειδιά των δηλώσεων που έκαναν το τελευταίο διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες για το ελληνικό πρόγραμμα: «Ο Φρ. Ολάντ μίλησε για ευελιξία, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για χαλάρωση λόγω του προσφυγικού» (έστω κι αν αναφερόταν στο Σύμφωνο Σταθερότητας) και ο Β. Ντομπρόβσκις για την ανάγκη «να μην είμαστε δογματικοί», λένε κυβερνητικά στελέχη, αναμένοντας μία «θετική δήλωση» του Πιερ Μοσκοβισί (που έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα) για το χρέος.

Η ζωή τα συνδέει, όχι εμείς...

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις της Αθήνας προς τους εταίρους για χαλάρωση του προγράμματος λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και αναγκών που απορρέουν από το προσφυγικό. Το θέμα δεν τίθεται σε επίσημο επίπεδο, αλλά «πίσω από τις κάμερες» κυριαρχεί, με αφορμή τα πήγαινε-έλα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ομολόγων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη σύσταση των εταίρων «μη συνδέετε το προσφυγικό με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος», η κυβερνητική απάντηση είναι: «Τη σύνδεση την κάνει η ίδια η πραγματικότητα, όχι εμείς».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή ήταν η κεντρική ιδέα και της σχετικής συζήτησης που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με τον πρωθυπουργό να κάνει σαφές ότι «το προσφυγικό μάς υπερβαίνει» στη δεδομένη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Οπως αναμενόταν, άλλωστε, ο κ. Στάινμαγερ δεν περιορίσθηκε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού (που "καίει" το Βερολίνο λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας), αλλά επεκτάθηκε και στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να πέρασε... στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας στον συνομιλητή του ότι εάν δεν βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στα «ανοικτά» ζητήματα (κόκκινα δάνεια - συλλογικές διαπραγματεύσεις - συντάξεις - Ταμείο αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας), θα υπάρξει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και πολιτικής σταθερότητας. «Υλοποιούμε όσα δεσμευθήκαμε, παρότι με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, στο Βερολίνο επανέρχονται οι φωνές για Grexit, ο Γερμανός ΥΠΕΞ απάντησε, κατά τις πληροφορίες, ότι ο ίδιος ανήκει στο SPD, το οποίο δεν μίλησε ούτε μιλά για Grexit.

Ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δε, ζήτησε να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις «ιδιαίτερα στις εξαγωγές (προς τη χώρα μας...) και στο εμπόριο».

Δεν χρειάζονται κοινές περιπολίες...

Οσο για το προσφυγικό, ο κ. Στάινμαγερ φέρεται να έκανε εκ νέου νύξη για κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα, κατά τις πληροφορίες, ήταν πως προέχει η υποχρέωση της Τουρκίας να φυλάει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της από τους διακινητές (διότι όταν βρεθούν οι άνθρωποι στη θάλασσα, πρέπει να σωθούν) και να δημιουργηθούν στο δικό της έδαφος hot spots.

Ενώ για τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας (σ.σ. δηλαδή για το άνοιγμα των περίφημων ενταξιακών κεφαλαίων), ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ «αλλά χωρίς εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η σκυτάλη στους Μοσκοβισί και Σουλτς

Η συνέχεια για όλα τα παραπάνω θα δοθεί κατά τις επίσημες επισκέψεις της επόμενης εβδομάδας: του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (Τρίτη-Τετάρτη) και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να εμφανισθεί «αυστηρός» στην τήρηση του προγράμματος αλλά θετικός στο θέμα του χρέους, ενώ ο κ. Σουλτς θα επισκεφθεί, μαζί με τον πρωθυπουργό, δύο τουλάχιστον νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (το ένα θα είναι η Μυτιλήνη), για «να δει από κοντά» το προσφυγικό πρόβλημα και τη δημιουργία των ελληνικών hot spots.

Η σημασία που δίνει ο κ. Τσίπρας στο θέμα προκύπτει και από την απόφασή του να επανέλθει σήμερα στην Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, για να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είθισται να απαντά μόνο σε ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v