Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EWG: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα 2 δισ. ευρώ

Yπάρχουν εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, ανέφερε πηγή από τις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι εξαρτάται από την Αθήνα το πότε θα ολοκληρωθεί. Για σκληρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί.

EWG: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα 2 δισ. ευρώ

Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή, αναφερόμενη στις συζητήσεις που διεξήχθηκαν στο σημερινό EuroWorking Group.

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, ενώ υπογράμμισε πως εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές το πότε θα έχει ολοκληρωθεί.

Στα μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση περιλαμβάνεται η εξεύρεση ισοδυνάμων για το ΦΠΑ στην Παιδεία και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Mοσκοβισί: Απαιτούνται σκληρές αποφάσεις από την Αθήνα

Εν τω μεταξύ ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επέμεινε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «έως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, που αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.

«Από τον Ιούλιο εργαζόμαστε μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, αναμφίβολα χωρίς προηγούμενο ανάμεσα σε μια ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους», σημείωσε πάντως με ικανοποίηση ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι εύκολα, υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα, υπάρχουν προκλήσεις (...), αλλά διαπιστώνω μια αμοιβαία βούληση να εργαστούμε μαζί», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος επέμεινε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές πριν εκταμιευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

«Το προαπαιτούμενο είναι να ληφθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική, διότι θα δοθούν «διευκρινίσεις ως προς αυτό» από την Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v