Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 14 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Το βασικό σενάριο των stress tests της ΕΚΤ θα δείξει κεφαλαιακές ανάγκες 4,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν τραπεζικές πηγές στο Reuters. Στα 14 δισ. το συνολικό ποσό. Αισιόδοξος ο Δραγασάκης ότι θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Στα 14 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο Reuters ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα κινηθούν στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο βασικό σενάριο οι ανάγκες κινούνται στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δημοσιευθούν το Σάββατο.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμη ότι έως την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Περιμένουμε το Σάββατο τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ και έως την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η νέα ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι η τελευταία. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» όσο και στη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η νέα ανακεφαλαιοποίηση και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιφέρουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές όπως:

- Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, σε αντίθεση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα.

- Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.

- Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v