Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακαρπη η συνάντηση Αλεξιάδη-αγροτών

Χωρίς αποτέλεσμα το ραντεβού του Τρ. Αλεξιάδη με τους αγρότες. Ο αναπληρωτής υπουργός έκοψε σχεδόν κάθε προσδοκία αλλαγών σε όσα προβλέπονται για τους αγρότες στο Μνημόνιο. Ποιο ζήτημα παραμένει ανοικτό.

Ακαρπη η συνάντηση Αλεξιάδη-αγροτών

Διεύρυνση των αγροτικών κινητοποιήσεων προμηνύεται η σημερινή άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Προσπαθήσαμε να μάθουμε στον υπουργό να μιλάει και κυρίως να καταλαβαίνει τη γλώσσα των αγροτών, οι υπουργοί μιλούν με αριθμούς, δήλωσε μετά το πέρας της περίπου δίωρης συνάντησης ο επικεφαλής της Πανελλαδικής Συντονιστικής Αγροτών, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, τις επόμενες ημέρες.

Οι τελικές αποφάσεις βέβαια θα ληφθούν αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης οι κατά τόπους Ενώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκοψε σχεδόν κάθε προσδοκία αλλαγών σε όσα προβλέπονται για τους αγρότες στο Μνημόνιο. Υπ' αυτό το πρίσμα, θα εφαρμοστεί κανονικά από τη χρήση του 2016 η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια, το 2017, ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%.

Ανοιχτό, όμως, παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ελάφρυνση -μετά την αύξηση- των φορολογικών βαρών μέσω της διεύρυνσης των εκπιπτόμενων δαπανών.

Σε αυτό το πεδίο, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες. Κατά τα λοιπά, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης της προκαταβολής φόρου ενώ έχει δρομολογηθεί και η σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της φορολογίας της αγροτικής γης, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να μεταφέρει την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί το θέμα στις αρχές του 2016, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v