Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό εμπόδιο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για να ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης. Πού αναζητούνται τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην Παιδεία. Πώς προχωρά η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια. Ελπίδες για μήνυμα προόδου από τους δανειστές.

Διπλό εμπόδιο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

Από βδομάδα φαίνεται να δρομολογείται η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, καθώς η πρώτη δέσμη των προαπαιτουμένων αποδείχθηκε πολύ πιο «σκληρό καρύδι» σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο Γιώργος Χουλιαράκης είχε κάνει λόγο για την ικανοποίηση -ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου- του 61% των προαπαιτουμένων. Ένα μήνα μετά, για να συμπληρωθεί το παζλ της πρώτης δέσμης προαπαιτουμένων και να ανοίξει ο δρόμος για τα 2 δισ. ευρώ, λείπουν τα κομμάτια του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Βαριά «κομμάτια», όπως και τα φαρμακεία, στα οποία έρχονται να προστεθούν σειρά μικρότερα αλλά ουσιαστικά για να κλείσει επιτυχώς αυτός ο κύκλος εκκρεμοτήτων. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή δύο νομοσχέδια για να κλείσει τις εκκρεμότητες.

Αυτά τα νομοσχέδια αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα στο EuroWorking Group, το οποίο επίσης συνεδριάζει σήμερα, να κάνει μία διαπίστωση προόδου, ανάλογη με αυτή που καταγράφηκε χθες από την Κομισιόν. Στη συνέχεια, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η ψήφιση των εκκρεμοτήτων -στον βαθμό που δεν υπάρξουν αλλαγές στις συμφωνηθείσες διατάξεις με τους δανειστές όπως έχει γίνει στο παρελθόν- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε τα 2 δισ. ευρώ να βρουν τον δρόμο τους για την Ελλάδα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου. Στο ιδανικό σενάριο, το πράσινο φως θα μπορούσε να ανάψει σήμερα, στο EuroWorking Group. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Τα μηνύματα από τους δανειστές όμως χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.

Μεγάλο αγκάθι ο ΦΠΑ

Στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, στο υπουργείο Οικονομικών η διάταξη για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ έως τα μέσα Νοεμβρίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη. Η παράταση της προθεσμίας όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Εδώ και ένα μήνα, η κυβέρνηση ψάχνει χωρίς να βρίσκει -μέχρι χθες- ισοδύναμα για να καταργήσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ελλείψει ισοδυνάμων που θα απέδιδαν κοντά στα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, την περασμένη εβδομάδα έριξε στο τραπέζι τον κλιμακωτό ΦΠΑ (13% στα φροντιστήρια, 23% στα σχολεία), το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Κομισιόν. Ή 23% ή μηδέν. Το 23% η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι είναι αυτογκόλ (πέραν του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσει 250 εκατομμύρια ευρώ), το μηδέν θέλει ισοδύναμα. Αδιέξοδο.

Η διέξοδος αναζητείται σε διάφορα ισοδύναμα. Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας (αν επιδιωχθεί εξεύρεση 250 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, η κατάθεση πινακίδων θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα ψάχνουν μετά για ισοδύναμα στην απώλεια εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας), έως την επιβολή εισφοράς στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ (όπως αποκάλυψε βουλευτής των ΑΝΕΛ).

Τι θα αποφασιστεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα. Διότι στο μεταξύ άρχισαν να πέφτουν πρόστιμα από εφορίες σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία δεν εντάχθηκαν εμπρόθεσμα στις εν ισχύ διατάξεις νόμου περί ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 16ης Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία η οποία είχε δοθεί με απόφαση της ΓΓΔΕ έληξε και παρατάθηκε με δελτίο Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών. Στις εφορίες όμως αναγνωρίζουν μόνο εγκυκλίους και τα δελτία Τύπου δεν έχουν καμία ισχύ. Αρκεί λοιπόν ένας τυπικός εφοριακός για να ρίξει «καμπάνες».

Το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v