Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις τομείς προτεραιότητας στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

O εκπρόσωπος του State Department Kourt Tong ξεχώρισε τον τουρισμό, τις υπηρεσίες αλλά και τη γεωργία ως τομείς που θα μπορούσαν να έχουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον - Αθήνας. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενέργεια.

Τρεις τομείς προτεραιότητας στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Tην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να κινείται προς θετική κατεύθυνση και ότι τα απαραίτητα στοιχεία για να ενισχυθεί η ανάπτυξη είτε υπάρχουν, είτε δημιουργούνται, εξέφρασε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο Κourt Tong, Principal Deputy Secretary στο Γραφείο Επιχειρηματικών και Οικονομικών Θεμάτων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι στη σειρά συναντήσεων που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες αποκόμισε θετικές εντυπώσεις και την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα.

Οι δηλώσεις του κ. Tong έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τρίτη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρουσία δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο εκπρόσωπος του State Department έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα οφέλη που θα δημιουργήσει η υπογραφή της συμφωνίας Transatlantic Trade and Investments Partnership (TTIP), μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όχι μόνο συνολικά για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, αλλά και για επιμέρους χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να ενισχύσουν τις διεθνείς συναλλαγές τους αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Όπως μεταξύ άλλων είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συμφωνία που αφορά στους δασμούς, καθώς δίνει μεγάλη έμφαση στη ροή πληροφόρησης και στοιχείων, αλλά και σε κοινούς ρυθμιστικούς κανόνες που θα επιτρέψουν να ωφεληθούν από την TTIP όχι μόνο μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκτώντας μεγαλύτερη ευχέρεια πρόσβασης και τεχνογνωσία στην αγορά των ΗΠΑ.

Παρουσιάζοντας στοιχεία, διαπίστωσε ότι παρά το τεράστιο μέγεθος της αμερικανικής αγοράς, μόλις το 4% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Κληθείς να αναφέρει τρεις τομείς στους οποίους εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ο κ. Tong ανάφερε:

-Τον τουρισμό, δίνοντας έμφαση στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε ό,τι αφορά στους επισκέπτες που δεν προτιμούν τα μεγάλα resorts και στην ομορφιά των ελληνικών νησιών.

-Τον τομέα των υπηρεσιών γενικά, αλλά με έμφαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τομέα στον οποίο οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν διεθνώς.

-Την αγροτική παραγωγή, σημειώνοντας ότι στη χώρα του υπάρχει πολύ θετική εικόνα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, κι ότι θα παίξει ρόλο το καλό marketing κατά τη διείσδυση στη μεγάλη αμερικανική αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλά διαφορετικά τμήματα (segments), σε κάποια των οποίων θα πρέπει να εστιάσει ο ενδιαφερόμενος εξαγωγέας.

Ειδική αναφορά, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων, έγινε και στον χώρο της ενέργειας, με τον ομιλητή να σημειώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον αγωγό TAP, αλλά και την προοπτική αύξησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών shale gas με χαμηλό κόστος από τις ΗΠΑ, κατόπιν της συμφωνίας ΤΤΙP.

Τέλος, ο κ. Tong αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που θα έχει η συμφωνία TTIP για όλο τον πλανήτη καθώς έπεται της μεγάλης συμφωνίας Transpacific Trade Partnership (ΤΤP) που έκλεισαν οι ΗΠΑ στην Ασία, οπότε ουσιαστικά θα ολοκλήρωνε την εμπορική διασύνδεση όχι μόνο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και με την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της υδρογείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v